What is the ruling of Islamic Law if the follower (maʾmūm) stands up for the third rakʿah out of forgetfulness while the imam has sat for the middle tashahhud?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
If the imam sits for the tashahhud while the follower (maʾmūm), out of forgetfulness, stands up for the third rakʿah, he is obliged to return to his sitting position, since following the imam is obligatory. In this case, no prostration of forgetfulness (sujūd al-sahw) is required of him. If, however, he fails to return, his prayer is rendered invalid.
Shaykh al-Islām Imām Zakariyyā al-Anṣārī, may Allah have mercy upon him, states: "If the follower stands up alone out of forgetfulness, he is obliged to return, since following the imam is obligatory... If he does not return, his prayer is rendered invalid, due to his departure from what is obligatory." [Asnā al-Maṭālib,Vol.1/P.190] And Allah the Almighty knows best.
What are the Sharia consequences when the sacrificial time for the uḍḥiyyah comes to an end?
In the Name of Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
If the sun sets on the final day of Tashriq (the 13th of Dhu al-Hijjah) and the Udhiyah (sacrificial animal) has not yet been slaughtered, its designated time has expired. Should a person slaughter it after this point, it will not be counted as an Udhiyah.
However, if the sacrifice was a vowed one (Mandhurah), they are strictly obligated to slaughter it as a makeup act (Qada’), and its meat must be distributed entirely according to the rules governing vowed sacrifices.
It is stated in Bushra al-Karim (p. 702): "If one slaughters after sunset on the final day [of Tashriq]... it does not count as an Udhiyah, unless it was a vowed sacrifice, in which case it is fulfilled as a makeup act (Qada’)." And Allah the Almighty Knows Best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on a father shaking hands with his son’s wife after she has been divorced three times?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
The wife of one’s son is among the women permanently prohibited to the husband’s father as soon as the marriage contract is concluded, based on the saying of Allah the Exalted: “Prohibited to you are your mothers, your daughters, your sisters, your paternal aunts, your maternal aunts, your brother’s daughters, your sister’s daughters, your foster mothers, your foster sisters, your wives’ mothers, and your stepdaughters under your guardianship [born] of your wives with whom you have consummated marriage. But if you have not consummated marriage with them, there is no sin upon you. [Also prohibited are] the wives of your sons who are from your loins, and that you take [in marriage] two sisters simultaneously, except for what has already occurred. Indeed, Allah is ever Forgiving and Merciful.” [al-Nisāʾ/23]
This prohibition begins once the son’s marriage contract with his wife is complete, and it remains in force even if the son separates from her before consummation or before any seclusion (khalwah) with her. It is therefore permissible for the father to shake her hand and to be alone with her, provided there is no fitnah (temptation) and no suspicion.
It is stated in ʿUmdat al-Sālik (p. 204): “It is forbidden to marry… the wives of one’s fathers and of one’s sons. All of these women become prohibited by the mere contract, … all of that being a permanent prohibition.” End quote, with slight adaptation. And Allah Almighty knows best.