Is it recommended (mustaḥabb) for the one offering a voluntary sacrifice (uḍḥiyyat taṭawwuʿ) to eat from its meat?
In the Name of Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is highly recommended (Mustahabb) for the person offering a voluntary Udhiyah (sacrificial animal) to eat from its meat, but it is not an obligatory requirement (Wajib). Allah the Almighty says {what means}: "So eat of them and feed the needy who do not beg and the beggar. Thus have We subjected them to you that you may be grateful." (Al-Hajj/ 36)
"So eat of them": This directive is an encouraging recommendation, not a binding command.
The Qani’ (the needy who do not beg): Refers to a poor person who refrains from asking people for help out of dignity.
The Mu’tarr (the beggar): Refers to a poor person who explicitly asks others for assistance. And Allah the Almighty Knows Best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on the use of an inhaler by a *muḥrim* (a person in the state of *iḥrām*)? [An inhaler is a medicinal device used for inhalation, containing various herbal ingredients.]؟
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is permissible for the muḥrim (a person in the state of iḥrām) to use incense (bakhūr), sprays, and inhalers that contain aromatic substances for the purpose of treatment, because the intention is medical treatment, not the use of perfume (taṭayyub). No expiation (fidyah) is required of him for doing so.
It is stated in Ḥāshiyat al-Bujayrimī ʿalā al-Khaṭīb (Vol.2/p.455): “That which is intended for eating or for medical treatment, even if it has a pleasant scent, such as apples, spikenard (sunbul), and the various fragrant spices such as mastic (muṣṭakā), is not forbidden, and no fidyah is due for it, because what is intended for eating or treatment carries no fidyah.”. And Allah Almighty knows best.
If someone delays making up fasts for a year, can they give fidyah before performing qada?
Yes, it is permissible to give fidyah before making up the missed fasts (qada), because each is an independent obligation, and there is no required order between them.