When is it Sunnah to slaughter the 'aqīqah?
All praise is due to Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is Sunnah for the 'aqīqah to be slaughtered on the seventh day from the birth of the newborn. According to the sounder position, the day of birth itself is counted as the first of the seven days. Thus, for example, if the child is born on a Saturday, the 'aqīqah is to be slaughtered on the following Friday. If the child is born at night, the count begins from the day that follows. And Allah Almighty knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
A group of about thirty young men will go to a farm on Friday. Is it permissible for one of us to deliver the sermon (*khuṭbah*) and lead us in the Friday prayer, or is it necessary to go to the nearest mosque?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
The Friday prayer (Jumuʿah) is not obligatory upon a traveler, whether his journey is long or short, if he leaves his place of residence before the time of Fajr begins, according to the Shāfiʿī school. If, however, he sets out on his journey after the Fajr adhān, then he is obliged to perform the Friday prayer, whether in his own town or in any town where the Friday prayer is held.
It is stated in Bushrā al-Karīm (Vol.1/p.383), one of the books of the Shāfiʿī school: “[The Friday prayer] is not obligatory upon a traveler on a permissible journey, whether long or short, if he departs from his place of residence before dawn.” End quote.
Accordingly, if you set out on your journey after Fajr, you are obliged to perform the Friday prayer in the mosque. The same applies if you set out after that, since you would not have fulfilled the conditions for the validity of the Friday prayer, among them: that it be attended by forty men who are free, adult (bāligh), sane, and settled residents of the place where Friday is held. It must be held within a cluster of connected buildings, whether a city, a village, or a district (liwāʾ), for what counts is the gathering of the buildings. And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on performing ṭawāf on the upper floors of al-Masjid al-Ḥarām, given that these floors are situated above the level of the Ka‘bah, and that the one performing ṭawāf passes by certain barriers, such as pillars and walls, during the ṭawāf?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
There are numerous conditions for the validity of ṭawāf (circumambulation around the Ka‘bah), among them: that the one performing ṭawāf be inside the Masjid (al-Masjid al-Ḥarām) — even if the Masjid has been expanded, so long as the expansion does not extend out into al-ḥill (land outside the sanctuary boundaries). It suffices for the ṭawāf to be performed in the airspace of the Masjid or upon its roof, even if that roof is higher than the Ka‘bah (the House) itself.
Al-Khaṭīb ash-Shirbīnī (raḥimahullāh) said: "It [ṭawāf] is valid upon the roof of the Masjid, even if the roof of the Masjid is higher than the House — just as prayer [is valid] upon Mount Abū Qubays despite its elevation above the House. This is the relied-upon (mu‘tamad) position." [Mughnī al-Muḥtāj, Vol.2/P.246]
The validity of the tawaf isn`t affected by the pillars and walls standing between the one performing ṭawāf and the House, since the condition is only that the person performing ṭawāf be within the boundaries of the Masjid and outside the boundaries of the Ka‘bah itself.
Ash-Shirbīnī said: "It [ṭawāf] is valid inside the Masjid, even if it is expanded, and even if a barrier stands between the one circumambulating and the House — such as a water-supply structure (saqāyah) or pillars (sawārī)." [Mughnī al-Muḥtāj, Vol. 2/P.246]
Accordingly, ṭawāf performed on the upper floors is valid, and the presence of barriers such as pillars and walls during the ṭawāf does not affect its validity. And Allah, the Exalted, knows best.