Is a person rewarded for refraining from all that breaks their fast when required to do so, and is it considered a valid fast?
If a person eats or drinks thinking that Fajr has not yet arrived, but then someone informs them that Fajr had already begun, they must refrain from eating for the rest of the day and make up the fast later.
If they observe the required restraint (imsak), they will be rewarded for obeying the command because fulfilling an obligation brings reward.
However, this is not considered a valid fast in terms of rulings. For example:
● It is not disliked (makruh) for them to use a miswak after noon.
● They are not encouraged to hasten the breaking of the fast at sunset.
● Other fasting-related rulings do not apply to them.
What is the ruling on someone who is uncertain whether he omitted one of the ab‘āḍ of the prayer, such as being uncertain whether he omitted the first tashahhud?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
The ab‘āḍ include the middle tashahhud and the qunūt in Fajr prayer — for which sujūd as-sahw (the prostration of forgetfulness) is prescribed if left out. Whoever is uncertain, during the prayer, whether he omitted one of these elements, should proceed on the assumption that he did not perform it, and should perform sujūd as-sahw accordingly.
It is stated in ‘Umdat as-Sālik (p. 63): "If he is uncertain... whether he omitted a specific ab‘āḍ element, or whether he performed sujūd as-sahw, or whether he prayed three or four rak‘ahs — he proceeds on the assumption that he did not do it, and performs sujūd as-sahw."
The original principle (al-aṣl) for someone uncertain about [having performed] the first tashahhud is that he assumes he did not perform it. And Allah, the Exalted, knows best.
Is it permissible for a praying person to make supplication in each Sajdah (a prostration) of obligatory prayer?
It is permissible for a praying person, whether praying individually, or in congregation, to make supplication during Sujood (prostration) in obligatory, or voluntary prayers. However, it is disliked for the Imam to do so since he is required to spare the prayer performers any sort of hardship, unless he is leading a certain group who don`t mind him extending the prayer.
What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.