What is the ruling on reciting the Noble Qur’an during menstruation?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is impermissible for a woman in menses, a woman in postnatal bleeding, or a person in a state of major ritual impurity to recite any part of the Noble Qur’an with the intention of recitation, even from a mobile phone or a computer, and even if the recitation is from memory. It is narrated on the authority of ʿAlī ibn Abī Ṭālib (may Allah be pleased with him) that the Prophet (peace and blessings be upon him) “was not prevented, or he said kept back, from the Qur’an by anything except janābah (major ritual impurity).” It was narrated by Abū Dāwūd and al-Tirmidhī, who said: “Ḥasan ṣaḥīḥ.”
Janābah and menstruation are one and the same in that both constitute a major ritual impurity. Just as a woman is commanded by Allah Almighty to pray, fast, and recite the Noble Qur’an during her period of purity, she is likewise commanded to refrain from these during the period of her excuse.
For further reference, see the fatwas: (Fatwas of Shaykh Nūḥ, Fatwa no. 27) and (
248). And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
What is the ruling of Islamic Law on the colored discharges that appear one or two days before the menstrual cycle?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
Colored discharges carry the same Islamic ruling as blood, whether they appear at the beginning or the end of the menstrual period. This remains true even if the discharge is intermittent—appearing for some days and stopping for others before returning—provided that the total duration does not exceed fifteen days nor fall short of a day and a night (24 hours). This is because the minimum duration of menstruation (Hayd) is one day and a night, while its maximum duration is fifteen days. Furthermore, the minimum period of purity (Tuhr) between two menstrual cycles is fifteen days, and there is no maximum limit for it. And Allah the Exalted knows best."
Is it permissible for someone with a physically demanding job, such as a baker or construction worker, to break their fast?
It is not permissible for someone with a physically demanding job to start the day intending to break their fast. They must make the intention to fast at night and begin fasting. However, if they reach a point where fasting becomes unbearably difficult, they may break their fast and make up for it later.