Is it permissible for me to eat from the animal that I slaughtered for Allah to protect my family?
It is permissible to eat from the non-vowed animal sacrifice, and the person is rewarded based on the amount of meat that he had given to the poor. However, there is no evidence in Islamic Sharia indicating that slaughtering an animal protects one`s family, but it is a way for thanking Allah, The Almighty, for his grace.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
Is it valid for the 'aqīqah to be performed using the newborn child's own wealth?
All praise is due to Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is not permissible for the guardian to perform the 'aqīqah using the newborn child's own wealth, because the 'aqīqah is a voluntary act of giving (tabarru'), and a guardian is prohibited from making voluntary expenditures from the child's wealth. Should he do so, he becomes financially liable for what he spent. And Allah Almighty knows best.
Which is more excellent for a woman: to pray in the mosque or in her house?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
Our Master the Prophet ﷺ said: 'It is more excellent for a woman to pray in her house than in her courtyard, and more excellent for her to pray in her private chamber than in her house.' Therefore, a woman’s adherence to her home and her refraining from going to the mosques—in obedience to the command of Allah the Exalted—attains a great reward and abundant recompense. Furthermore, women praying in congregation within their homes is better than their attendance at the mosques, based on the aforementioned Hadith. And Allah the Exalted knows best.