Articles

Fasting the Day of Ashura If it Meets Saturday
Author : An Article by His Grace Dr. Mohammad Al-Khalayleh
Date Added : 10-10-2016

 

 

The day of Ashura is the 10th of the month of Muharram and fasting on it is likable as told by the Prophet (PBUH) who said: "Fasting the day of Ashura is an expiation for the preceding year." [An-nissai` in Al-Sunn Al-Kobra].

In order for a person to receive the full reward from Almighty Allah, it is better that he/she fasts the 9th, 10th, and the 11th of Muharam, as stated by a number of scholars such as Ash-shafii` and others. If that was not possible, then he can fast Ashura with the day that comes before, or after it; however, if he fasted only on the day of Ashura, then it is permissible. Al-Imam An-nawawi (May Allah have mercy on him) stated: "The day of Ashura is the 10th of Muharam, and it is likable for a person to fast the 9th of Muharam as well." [Rawdat At-Talibeen].

Al-khateeb Ash-Shirbini said: "It is likable for a Muslim to fast on the 9th and 10th of Muharram to be on the safe side." [Mughni Al-Mohtajj].

 

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

Is it incumbent on a husband to pay the alimony of his wife if she had left him and stayed at her parent`s without his permission?

When a wife leaves her house, and stays at her parent`s without asking her husband, she is considered a Nashiz (wife who refuses to abide by her husband’s orders), and so she doesn`t deserve an alimony.

Is Zakah (obligatory charity) due on owned land?

Zakah is due on the land used as an article of merchandise and was originally bought for that end. Zakah is due on it at the end of every lunar year. Its value is estimated, and (2.5%) of the total value of all such lands owned by the questioner is given as Zakah. However, no Zakah is due on the land used for building a house, or an agricultural purpose.

Can Zakah or Zakat al-Fitr be given to a poor brother?

Yes, it is allowed to give Zakah or Zakat al-Fitr to a poor brother, as he is considered among the eligible recipients.