Articles

Fasting the Day of Ashura If it Meets Saturday
Author : An Article by His Grace Dr. Mohammad Al-Khalayleh
Date Added : 10-10-2016

 

 

The day of Ashura is the 10th of the month of Muharram and fasting on it is likable as told by the Prophet (PBUH) who said: "Fasting the day of Ashura is an expiation for the preceding year." [An-nissai` in Al-Sunn Al-Kobra].

In order for a person to receive the full reward from Almighty Allah, it is better that he/she fasts the 9th, 10th, and the 11th of Muharam, as stated by a number of scholars such as Ash-shafii` and others. If that was not possible, then he can fast Ashura with the day that comes before, or after it; however, if he fasted only on the day of Ashura, then it is permissible. Al-Imam An-nawawi (May Allah have mercy on him) stated: "The day of Ashura is the 10th of Muharam, and it is likable for a person to fast the 9th of Muharam as well." [Rawdat At-Talibeen].

Al-khateeb Ash-Shirbini said: "It is likable for a Muslim to fast on the 9th and 10th of Muharram to be on the safe side." [Mughni Al-Mohtajj].

 

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

What is the age of the Aqiqa or the Udhiyah?

 
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
 
The minimum age for a sacrificial animal (Udhiyah) and the birth sacrifice (Aqiqa) is as follows:
 
Camels: Five years old, entering their sixth year.
 
Cattle and Goats: Two years old, entering their third year.
 
Sheep: One year old, entering their second year; however, it is permissible for a sheep to be six months old provided it is large in size and plump.
 
And Allah the Exalted knows best.

Does post-natal bleeding (Nifas) stop before forty days after childbirth?

Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
 
Yes, post-natal bleeding (Nifas) can cease before the completion of forty days. If the bleeding stops completely and its return is not expected, the woman has attained ritual purity (Taharah), even if forty days have not yet passed. And Allah the Exalted knows best.

What is the ruling on the prayer of one who said "Subḥāna Rabbiya al-ʿAẓīm" in prostration (*sujūd*) and forgot to correct it?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
Saying “Subḥāna Rabbiya al-ʿAẓīm” in bowing (rukūʿ) and “Subḥāna Rabbiya al-Aʿlā” in prostration (sujūd) is one of the hayʾāt (non-essential sunnahs) of the prayer. Whoever omits it, whether deliberately or by forgetfulness, or replaces it with another remembrance (dhikr), his prayer is valid and he does not perform sujūd al-sahw. Shaykh al-Islām Imam al-Nawawī (may Allah have mercy on him) said: “Our school holds that one does not prostrate for omitting the audible or silent recitation, the tasbīḥ, and the rest of the hayʾāt.” [al-Majmūʿ, Vol.4/p.127]
If he performs sujūd al-sahw for something that does not call for it, his prayer is invalidated, because he introduced a prostration of forgetfulness without a cause, and he must repeat the prayer. The exception is one who did so out of forgetfulness or ignorance, whether because he recently entered Islam or because he lives far from scholars; he is excused and his prayer is not invalidated.
It is stated in Mughni al-Muḥtāj (Vol.1/p.417): “It is stated in al-Anwār: If he does something that does not call for sujūd al-sahw, thinking that it does, and then prostrates, his prayer is not invalidated if he is ignorant because he recently entered Islam or because he is far from scholars.”
Since this issue is hidden from the laity, as it is among the subtleties of knowledge, and the laity are excused for ignorance of whatever is of such a nature, and their act of obedience is not invalidated because of it, it may be said that the prayer of one who has not acquired knowledge of the issue is not invalidated. As for after knowing it, the prayer is invalidated.
Whoever realizes while still in the prayer that his prostration was out of place, it is sunnah for him to perform sujūd al-sahw. And Allah Almighty knows best.