Articles

Fasting the Day of Ashura If it Meets Saturday
Author : An Article by His Grace Dr. Mohammad Al-Khalayleh
Date Added : 10-10-2016

 

 

The day of Ashura is the 10th of the month of Muharram and fasting on it is likable as told by the Prophet (PBUH) who said: "Fasting the day of Ashura is an expiation for the preceding year." [An-nissai` in Al-Sunn Al-Kobra].

In order for a person to receive the full reward from Almighty Allah, it is better that he/she fasts the 9th, 10th, and the 11th of Muharam, as stated by a number of scholars such as Ash-shafii` and others. If that was not possible, then he can fast Ashura with the day that comes before, or after it; however, if he fasted only on the day of Ashura, then it is permissible. Al-Imam An-nawawi (May Allah have mercy on him) stated: "The day of Ashura is the 10th of Muharam, and it is likable for a person to fast the 9th of Muharam as well." [Rawdat At-Talibeen].

Al-khateeb Ash-Shirbini said: "It is likable for a Muslim to fast on the 9th and 10th of Muharram to be on the safe side." [Mughni Al-Mohtajj].

 

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

What is the ruling on eating from one`s Udhiyah?

In the Name of Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
 
The Udhiyah (sacrificial offering) is divided into two categories: the vowed sacrifice (Al-Mandhurah) and the voluntary sacrifice (Al-Tatawwu').
 
First: The Vowed Sacrifice (Al-Mandhurah)
This refers to a sacrifice that has become strictly obligatory due to a formal vow (Nadr). It is completely impermissible for the person offering it, or any members of their family whom they are financially obligated to maintain, to eat any of its meat or fat. Furthermore, it is unlawful for them to personally benefit from its hide, wool, or any other part of it. If they happen to eat any portion of it, the offerer is legally obligated to give an equivalent amount of meat or its monetary value to charity. (As noted in Tuhfat al-Muhtaj by Imam Ibn Hajar al-Haytami,Vol. 9/P.364).
 
Second: The Voluntary Sacrifice (Al-Tatawwu’)
This is a recommended, non-obligatory sacrifice. The person offering it is fully permitted to eat from its meat, distribute portions as charity to the poor, and give pieces as gifts to those who are well-off. However, it remains a mandatory requirement to donate at least a minor portion of it to charity; this should not be less than approximately half a kilogram of raw, uncooked meat. And Allah the Almighty Knows Best.

Is it permissible for a woman to give the ransom (Fidyah) for breaking her fast to her granddaughter (her son`s daughter)?

Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
 
It is permissible for a woman to give the ransom (Fidya) for breaking her fast in Ramadan to her granddaughter (her son’s daughter), provided that the girl is poor and her basic needs are not being met by the maintenance (Nafaqah) of those who are lislamically obligated to provide for her. And Allah the Exalted knows best.

Is it permissible for a guardian (Big brother) to unlawfully stop his sister from getting married?

If the guardian denies her right in getting married for an unlawful reason, she should go to court in order to settle that matter, and the guardian is considered sinful in this case.