Articles

Fasting the Day of Ashura If it Meets Saturday
Author : An Article by His Grace Dr. Mohammad Al-Khalayleh
Date Added : 10-10-2016

 

 

The day of Ashura is the 10th of the month of Muharram and fasting on it is likable as told by the Prophet (PBUH) who said: "Fasting the day of Ashura is an expiation for the preceding year." [An-nissai` in Al-Sunn Al-Kobra].

In order for a person to receive the full reward from Almighty Allah, it is better that he/she fasts the 9th, 10th, and the 11th of Muharam, as stated by a number of scholars such as Ash-shafii` and others. If that was not possible, then he can fast Ashura with the day that comes before, or after it; however, if he fasted only on the day of Ashura, then it is permissible. Al-Imam An-nawawi (May Allah have mercy on him) stated: "The day of Ashura is the 10th of Muharam, and it is likable for a person to fast the 9th of Muharam as well." [Rawdat At-Talibeen].

Al-khateeb Ash-Shirbini said: "It is likable for a Muslim to fast on the 9th and 10th of Muharram to be on the safe side." [Mughni Al-Mohtajj].

 

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

Does post-natal bleeding (Nifas) stop before forty days after childbirth?

Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
 
Yes, post-natal bleeding (Nifas) can cease before the completion of forty days. If the bleeding stops completely and its return is not expected, the woman has attained ritual purity (Taharah), even if forty days have not yet passed. And Allah the Exalted knows best.

Does passing wind, from the anus without a smell, invalidate prayer?

If a person is certain of having passed wind even if it was with no smell, then both his/her ablution and prayer are invalidated, thus he/she should remake ablution and re-perform prayer.

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

A man led the people in prayer as imam, and at the end of the prayer he performed a prostration of forgetfulness (*sujūd al-sahw*) because he had omitted a short *sūrah* after al-Fātiḥah. What is the ruling on his prayer and that of those praying behind him?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
According to the Shāfiʿī school, it is sunnah to recite a sūrah after al-Fātiḥah in the prayer. One who omits it has a valid prayer, and no prostration of forgetfulness (sujūd al-sahw) is prescribed for omitting it. If someone performs sujūd al-sahw for its omission while knowing the ruling and remembering it, his prayer is invalidated. But one who is ignorant of the ruling, or who did so out of forgetfulness, his prayer is not invalidated, because this is among the matters that are obscure to people, and ignorance of it is not restricted to those who recently entered Islam.
Shaykh al-Islām al-Shams al-Ramlī said in Nihāyat al-Muḥtāj ilā Sharḥ al-Minhāj (Vol.2/p.70): “The remaining sunnahs are not compensated for by prostration, such as the remembrances (adhkār) of bowing and prostration, that is, the opening supplication (duʿāʾ al-iftitāḥ) and the sūrah, in accordance with the base rule, because they are not of the same nature as what has been reported [as compensable]. If one prostrates for any of them deliberately, his prayer is invalidated, unless he is excused due to ignorance. As for the objection raised that the ignorant person does not know that sujūd al-sahw is prescribed, and whoever knows it knows its place, this is refuted by denying such a necessary connection, for the ignorant person may hear only that sujūd al-sahw is prescribed before the salām, and so assume that it applies to every sunnah and is not restricted to its prescribed place.”
This is among the matters that are obscure, in which the mukallaf is excused for ignorance, as stated by al-Shabrāmallisī in his Ḥāshiyah ʿalā Nihāyat al-Muḥtāj (Vol.2/p.70).
However, if the imam prostrates, and the follower (maʾmūm) presumes that his imam’s prostration is for a reason for which one does not prostrate, it is not permissible to follow him in it, so long as the follower knows the ruling.
Accordingly, the prayer of one who did not recite a sūrah after al-Fātiḥah is valid, and sujūd al-sahw is not prescribed for it. Whoever prostrates out of ignorance or forgetfulness, his prayer is valid, because this is among the issues hidden from the general public. But whoever prostrates while knowing the ruling and remembering it, his prayer is invalidated. And Allah Almighty knows best.