Articles

Fasting the Day of Ashura If it Meets Saturday
Author : An Article by His Grace Dr. Mohammad Al-Khalayleh
Date Added : 10-10-2016

 

 

The day of Ashura is the 10th of the month of Muharram and fasting on it is likable as told by the Prophet (PBUH) who said: "Fasting the day of Ashura is an expiation for the preceding year." [An-nissai` in Al-Sunn Al-Kobra].

In order for a person to receive the full reward from Almighty Allah, it is better that he/she fasts the 9th, 10th, and the 11th of Muharam, as stated by a number of scholars such as Ash-shafii` and others. If that was not possible, then he can fast Ashura with the day that comes before, or after it; however, if he fasted only on the day of Ashura, then it is permissible. Al-Imam An-nawawi (May Allah have mercy on him) stated: "The day of Ashura is the 10th of Muharam, and it is likable for a person to fast the 9th of Muharam as well." [Rawdat At-Talibeen].

Al-khateeb Ash-Shirbini said: "It is likable for a Muslim to fast on the 9th and 10th of Muharram to be on the safe side." [Mughni Al-Mohtajj].

 

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?

Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.

I hired a private tutor for my son through an academy that sends teachers [to families] and takes a percentage [of their pay]. At the start of the [new] school year, I arranged directly with that same teacher, without the academy's knowledge. What is the ruling on this?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
The ruling on this matter depends on knowing the specific terms of the agreement and contract concluded with the academy. If the agreement stipulates that no arrangement may be made with any of the students except through the academy itself, then it is not permissible for you to breach the terms of this contract, based on the words of our master, the Messenger of Allah ﷺ: "Muslims are bound by their conditions." (Related by al-Bukhārī)
However, if the agreement pertains only to teaching a specific subject, and the agreement concludes once that subject is finished, then there is no objection to arranging with the teacher to teach other subjects after the contract period has ended, outside of the academy.
Whatever the case maybe, the teacher must uphold the terms of his contract with the academy. And Allah, the Exalted, knows best.

What is the amount of the Fitr Zakah (obligatory charity) of Ramadan?

The Fitr Zakah of Ramadhaan is a Sa` (2500 grams) from what the people of that country or state eat the most. And Allah Knows Best.

What is the ruling on praying while wearing shoes?

Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.

There is no sin for a Muslim to perform prayer while wearing their sandals or shoes, provided they are free from any impurities (najasa). It was narrated that Anas bin Malik (may Allah be pleased with him) was asked: 'Did the Prophet ﷺ pray in his sandals?' He replied: 'Yes.'" (Related by Al-Bukhari).

It is stated in Fath al-Bari (Vol.1/P.494) by Ibn Hajar (may Allah have mercy on him): "Regarding the phrase 'praying in his sandals,' Ibn Battal said: 'This is understood to apply as long as there is no impurity on them; furthermore, this is considered one of the legal concessions (rukhas)." And Allah the Almighty knows best.