What is the ruling on a person in a state of major impurity (junub) or a menstruating woman (ha'id) reciting the Quran from memory?
It is not permissible for a menstruating woman, a postpartum woman, or a person in a state of major impurity to recite anything from the Quran, whether from memory, from the Quran, from a phone, or a computer. It is also not permissible for them to touch the Quran, based on what was reported from Ali bin Abi Talib that the Prophet (peace be upon him) was not prevented from anything regarding the Quran except major impurity (janabah). (Reported by al-Tirmidhi who said it is a hasan sahih hadith). Menstruation and postpartum bleeding are analogous to major impurity (janabah) as they are all major impurities (hadath akbar).
For those mentioned, it is permissible to mention Allah and supplicate even with verses from the Quran, provided they do not intend them as recitation of the Quran, but intend them as remembrance (dhikr) or supplication (du'a). And Allah the Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
What is the validity of the formula for sending blessings upon our master Muḥammad ﷺ: *"Allāhumma ṣalli wa sallim wa bārik ‘alā sayyidinā Muḥammad wa ‘alā ālihi, ‘adada kamāli-Llāhi wa kamā yalīqu bikamālihi"* ("O Allah, send blessings, peace, and grace upon our master Muḥammad and his family, by the number of Allah's perfection, and as befits His perfection")?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
It is permissible to send blessings upon our master, the Prophet ﷺ, using the formula mentioned in the question, since sending blessings upon the Prophet ﷺ is an act of devotion legislated in its basic essence, without a specific prescribed wording required outside of the formal prayer itself. It is therefore valid to perform it outside of prayer using any formula. This particular formula involves multiplying the blessings sent upon the Chosen Prophet ﷺ to the number of the perfections of Allah, the Exalted — which are limitless — so that, by Allah's permission, its reward and benefit never cease.
The meaning of "the number of Allah's perfection" is that it is without limit, making the blessings sent boundless, corresponding to His perfection, Glorified is He, which cannot be enumerated or counted. This formula is analogous to the words of our Greatest Prophet ﷺ, as related in the authentic ḥadīth narrated by Imam Muslim: the Prophet ﷺ said to Sayyidah Juwayriyyah (raḍiyallāhu ‘anhā): "Indeed, I said four phrases after you [left], three times, which, if weighed against everything you have said since this morning, would outweigh them: Subḥān Allāhi wa biḥamdihi, ‘adada khalqihi, wa riḍā nafsihi, wa zinata ‘arshihi, wa midāda kalimātihi" (Glory be to Allah, and praise be to Him, by the number of His creation, by His pleasure, by the weight of His Throne, and by the extent of His words). And Allah, the Exalted, knows best.
When is the prayer considered *adāʾ* (performed within its time): upon rising from the bowing (*rukūʿ*), or after rising from the prostration (*sujūd*)?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
Whoever catches one complete rakʿah within the prayer's time has caught the prayer as an on-time (adāʾ) prayer. The rakʿah is complete when the worshipper raises his head from the second prostration (sajdah), even if he has not yet reached the degree of standing in which the recitation is valid.
It is stated in Nihāyat al-Muḥtāj (Vol.1/p.378): "What is meant by the rakʿah is the completion of all of it, with its two prostrations." End quote.
And in Ḥāshiyat al-Shabrāmallisī: "(His saying: 'a rakʿah') means that he raises his head from the second prostration, even if he has not reached the degree in which the recitation is valid." And Allah Almighty knows best.
________________________________________
Note on terminology: Adāʾ refers to performing the prayer within its prescribed time, as opposed to qaḍāʾ (making it up after its time has ended).