Is it permissible for someone with a physically demanding job, such as a baker or construction worker, to break their fast?
It is not permissible for someone with a physically demanding job to start the day intending to break their fast. They must make the intention to fast at night and begin fasting. However, if they reach a point where fasting becomes unbearably difficult, they may break their fast and make up for it later.
What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
What is the ruling on the white discharge (*Al-Qassat al-Bayda'*) if it is in a very small amount—is it considered a sign of purity?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
Among the signs of purity (Tahr) for a woman is the white discharge (Al-Qassat al-Bayda'), which is a clear, pure white fluid, regardless of whether it is minimal in quantity, or complete dryness (Jafaf), wherein secretions cease entirely such that if a white cotton cloth is inserted, it comes out completely clean. Once a woman observes either of these two signs, she has attained ritual purity.
Furthermore, another sign of purity is when the duration of the menstrual period exceeds the maximum limit of menstruation, which is fifteen days. If it exceeds this period, it becomes evident that she is experiencing non-menstrual bleeding (Istihadah).
What is the ruling of Islamic Law on opening an account in a commercial bank in order to deposit a sum and use it for personal purposes, such as transfers and electronic payments?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is forbidden for a Muslim, if he has a choice, to open an account in an interest-based (ribawī) bank, even if the account earns no interest, because doing so assists in ribā, based on the saying of Allah the Exalted (which means): “And cooperate in righteousness and piety, but do not cooperate in sin and aggression.” [al-Māʾidah/2]
This is because such banks invest deposited funds in forbidden ribā-based transactions, and depositing with them is therefore a form of assisting them in what is unlawful. Assisting in what is unlawful is prohibited by the Sharīʿah. However, if there is a pressing need to open an account in an interest-based bank and it is not possible to open one in an Islamic bank, there is no objection to doing so.
The ruling on bank interest and the prizes distributed by interest-based banks was previously explained in Fatwa no. (
471). And Allah Almighty knows best.