Is it permissible for the children of a deceased father to settle his debt from the Zakah (obligatory charity) money due on them?
It is impermissible to use the Zakah of one`s money for settling the debts of the deceased. However, children should settle the debts of their deceased parents out of filial piety. And Allah Knows Best.
What is the ruling if a postpartum woman becomes pure before forty days; are acts of worship obligatory upon her, and is she permissible for her husband?
If the postpartum woman becomes definitely pure before forty days, she must perform the ritual bath and perform acts of worship as a pure woman does. What was prohibited for her also becomes permissible, so she becomes permissible for her husband after her bath. The minimum duration for postpartum bleeding is a moment (an instant), and its usual maximum is forty days. Reaching forty days is not a condition; rather, it is sufficient for the blood to stop or to see the white discharge (qassa bayda'). And Allah the Almighty knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on purchasing a home through conventional commercial banks for those living in the West?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
The ruling of Islamic Law on purchasing a home through usurious/interest-bearing loans was previously detailed in Fatwa No. (
760). Its summary affirms the prohibition of purchasing homes through interest-bearing loans, based on the general foundational principle of the strict prohibition of Riba (usury). This is the position we hold in devotion to Allah Almighty, and it is the religious edict we convey to the people.
As for considering the specific circumstances of a particular country or individual, the questioner must personally consult scholars whom they trust within their country of residence. And Allah Almighty knows best.