Is it permissible for a woman in her menstrual period to recite from the Mus-haf (copy of the Quran ), or to recite by heart?
A menstruating woman is permitted neither to recite nor to touch the Quran according to what Ali Bin Abi Talib (May Allah be pleased with him) reported about the Prophet (PBUH) who was only held from reciting the Holy Quran by Janabah (Major impurity) [Al-Tirmizi in a sound Hadith]. Although Janabah and menstruation are major impurities, a menstruating woman is permitted to supplicate Allah (Duaa`) and make Zikr (Tasbihat ), even if these involved saying words from the Holy Quran, provided that she does not mean the words for themselves but as a supplication, or Zikr. Moreover, she is rewarded for not reciting the Quran during her menstrual period because she abided by the injunctions of Allah.
What is the ruling on a person who insists on praying in a specific spot and becomes angry if someone else prays there?
ruling on a person who persists in praying in a specific spot and becomes angry if someone else occupies it
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
Our Master the Prophet ﷺ forbade a man from habitually claiming a specific spot in the mosque as a camel claims its place (to sit); scholars consider this to be among the disliked matters (Makruhat). It is therefore obligatory to advise this individual that whoever arrives at a spot first has the most right to it. And Allah the Exalted knows best.
What is the ruling on eating or drinking during the first Adhan?
It is permissible to eat and drink during the first Adhan because it takes place before the break of dawn. The purpose of this Adhan is to notify Muslims of the approaching dawn so they can prepare to stop eating when they hear the second Adhan.
What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.