What is the ruling on omitting the prostration of recitation?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
The prostration of recitation (Sajdat al-Tilawah) is a Sunnah for both the reader and the listener. There is no sin in omitting it, though doing so results in missing a great reward. Muslim narrated from Abu Hurairah (may Allah be pleased with him) that the Prophet ﷺ said: 'When the son of Adam recites a verse of prostration and prostrates, Shaytan withdraws weeping, saying: "Woe to him! (and in the narration of Abu Kuraib: "Woe to me!") The son of Adam was commanded to prostrate and he prostrated, so Paradise is his; and I was commanded to prostrate and I refused, so the Fire is mine."'
Sheikh al-Islam Imam al-Nawawi (may Allah have mercy on him) stated: 'It is recommended to prostrate immediately after reciting or hearing a verse of prostration. If one delays it but the interval is short, he may still prostrate. However, if the interval is long, the opportunity is missed.' [Rawdat al-Talibin Vol.1/P.323].
Furthermore, the prostration of recitation becomes obligatory (Wajib) in congregational prayer if the Imam prostrates, out of the necessity of following him. And Allah the Exalted knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
I wish to purchase an online account (a gaming account), and its ownership will be transferred to me. However, my friend will purchase it on my behalf, and I will repay him in deferred installments with an added profit margin to account for the installment sale. What is the ruling of Islamic Law on this transaction?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
The ruling on selling electronic games depends on the ruling of the game itself: if the game is permissible, then selling it is likewise permissible. However, if the game contains Sharia violations that render playing it impermissible, then selling it in that case is neither valid nor permissible. Therefore, we advise the necessity of reviewing the Sharia guidelines for electronic games set forth in Fatwa No. (3369).
Accordingly, if the game is permissible, a person may purchase it, take legal possession of it, and subsequently sell it in deferred installments for a price higher than its purchase price. The General Iftaa' Department has permitted dealing through Murabaha, while emphasizing the necessity of observing the Sharia conditions required for this transaction; please refer to Fatwa No. (2861). And Allah Almighty knows best.
Is Zakah (obligatory charity) due on leased property, and how is it calculated?
Zakah isn`t due on the leased property itself, but on the saved income from that property if it reached Nissab (minimum amount liable for Zakah), and a whole lunar year had lapsed over saving it.