What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
What is the Islamic ruling on smearing the head of the newborn with the blood of the `Aqiqah?
All praise is due to Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is disliked (makrūh) to smear the head of the newborn with the blood of the 'aqīqah, as this is a practice that belongs to the customs of the pre-Islamic era of ignorance (Jāhiliyyah). What is Sunnah instead is to anoint the newborn's head with saffron or another pleasant fragrance. And Allah Almighty knows best.
What is the recommended supplication (Du'a) upon breaking the fast, and is it recited before or after breaking it?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is recommended (Mustahabb) for a fasting person to recite upon breaking the fast—that is, immediately after eating or drinking—the supplication: "Allahumma laka sumtu wa 'ala rizqika aftartu" (O Allah, for You I have fasted, and with Your provision I have broken my fast).
This is because our master, the Prophet (peace and blessings be upon him), used to say this. The narration was recorded by Abu Dawud with a good (Hasan) chain of transmission, albeit in a Mursal form (a narration where a Successor reports directly from the Prophet). Shaykh al-Islam Imam Ibn Hajar al-Haytami (may Allah have mercy upon him) stated: "Its Mursal status is inconsequential, as it pertains to virtuous deeds (Fada'il); furthermore, it was connected (Mawsul) through another chain of transmission." [Tuhfat al-Muhtaj, Vol.3/P.425]
It is also recommended to recite: "Dhahaba al-dhama'u wa ibtallat al-'uruqu wa thabata al-ajru in sha' Allah" (The thirst has gone, the veins are moistened, and the reward is confirmed, if Allah wills).
This was recorded by Abu Dawud with a good (Hasan) chain. Our leading jurists (Imams) have explicitly stated that it is recommended for the fasting person to combine both supplications.
Imam al-Bajuri (may Allah have mercy upon him) stated:
"And his saying following his breaking of the fast—that is, it is recommended to say: 'O Allah, for You I have fasted, upon Your provision I have broken my fast, in You I have believed, to You I have submitted, and upon You I have relied. The thirst has gone, the veins are moistened, and the reward is confirmed, if Allah wills. O You of vast bounty, forgive me. Praise be to Allah Who aided me so that I fasted, and provided for me so that I broke my fast. O Allah, grant us success in fasting, enable us to stand in night prayer during it, and aid us in it while people sleep, and admit us to Paradise in peace.'" [Hashiyat al-Bajuri, Vol.1/P.562]
Furthermore, the fasting person may supplicate with whatever good he or she wishes, for the supplication of a fasting person is answered. Al-Bayhaqi recorded on the authority of Anas ibn Malik that the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him) said: "Three supplications are not rejected: the supplication of a parent for his child, the supplication of a fasting person, and the supplication of a traveler." And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on combining (jam‘) and shortening (qaṣr) prayers when travel is repeated on a daily basis?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
A traveler is permitted to avail himself of the concessions of shortening and combining prayers once the distance of his journey reaches (81 km) or more. This is on condition that his journey is a permissible one, and that he begins shortening and combining only after setting out and passing beyond the built-up limits of the city in which he resides, or beyond the administrative boundaries of the area where he lives.
Accordingly, if the distance between one's workplace and one's place of residence reaches the distance upon which the concession of combining and shortening depends, then combining and shortening are permissible once he leaves the built-up area, even if this travel is repeated on a daily basis.
Ash-Shirbīnī (raḥimahullāh) said: "It is permissible to combine Ẓuhr and ‘Aṣr, either as an early combination (taqdīm) in the time of the first, or as a delayed combination (ta'khīr) in the time of the second; and likewise Maghrib and ‘Ishā' — either early, in the time of the first, or delayed, in the time of the second — during a long, permissible journey, in following [the Prophet's practice]. As for the delayed combination, it is established in the two Ṣaḥīḥs from the ḥadīth of Anas and Ibn ‘Umar (raḍiyallāhu ‘anhum). As for the early combination, Ibn Ḥibbān and al-Bayhaqī graded it ṣaḥīḥ from the ḥadīth of Mu‘ādh, and at-Tirmidhī graded it ḥasan." [Quoted with slight abridgment from Mughnī al-Muḥtāj, Vol.1/p.529]
The conditions for combining and shortening have already been explained in Fatwa No. 14 and Fatwa No. 842. And Allah, the Exalted, knows best.