What is the ruling on the cessation of blood after (40) days from delivery, but later continued sporadically during two days of Ramadan?
Once postpartum bleeding (Nifas) ceases, and the woman is certain that it won`t reoccur, then she becomes ritually pure and so she is free to make Ghusl (purificatory bath), pray, and fast. If the bleeding reoccurs before fifteen days from its cessation, and before the end of (60) days after delivery, then the ruling on postpartum bleeding is effective, and her fasting and prayer are null and void, thus she must make up the fasting that she missed and not the prayer during those particular days.
What is the correct point at which to raise the hands when standing up for the third rak‘ah (after the middle tashahhud)?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Raising the hands while saying the takbīr [when rising for the third rak‘ah] is a recommended sunnah, and omitting it does not affect the validity of the prayer. The proper time for this is after rising from the middle tashahhud, once one has fully stood up.
It is stated in I‘ānat aṭ-Ṭālibīn (Vol.1/P.158): "His statement, 'and rising from the first tashahhud' — meaning, this manner [of raising the hands] is also a sunnah when he rises from the first tashahhud, that is, when he stands upright from it.
Consider [the question]: when precisely does the raising of the hands begin? Is it at the very start of rising from the first tashahhud, or after he has reached the minimum position of rukū‘ [i.e., once fully upright]? The apparent, [correct] view is the latter — even though the outward wording [of the text] might suggest the former — because at the very start of his rising, he is still relying on both hands [to push himself up, and therefore cannot yet raise them]."
It is stated in ‘Umdat as-Sālik (p. 53): "If his prayer extends beyond two rak‘ahs, he sits after them in the iftirāsh position, recites the tashahhud, and sends blessings upon the Prophet ﷺ alone, without [mentioning] his family [at this point]. He then stands while saying the takbīr, supporting himself with his hands; and once he has stood upright, he raises them level with his shoulders." And Allah, the Exalted, knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on offering the sacrifice (uḍḥiyah) using the wealth of a minor or a legally incompetent person (safīh)?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
It is not permissible for the guardian (walī) of an orphan or a legally incompetent person (safīh) to offer the sacrifice (uḍḥiyah) on behalf of the minor or the safīh using their wealth, because the guardian is charged with exercising caution over their wealth and is prohibited from giving any of it away voluntarily, and the udḥiyah is a voluntary act of charity (tabarru'). The guardian may, however, offer the sacrifice using his own personal wealth. And Allah, the Most High, knows best.