I hired a private tutor for my son through an academy that sends teachers [to families] and takes a percentage [of their pay]. At the start of the [new] school year, I arranged directly with that same teacher, without the academy's knowledge. What is the ruling on this?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
The ruling on this matter depends on knowing the specific terms of the agreement and contract concluded with the academy. If the agreement stipulates that no arrangement may be made with any of the students except through the academy itself, then it is not permissible for you to breach the terms of this contract, based on the words of our master, the Messenger of Allah ﷺ: "Muslims are bound by their conditions." (Related by al-Bukhārī)
However, if the agreement pertains only to teaching a specific subject, and the agreement concludes once that subject is finished, then there is no objection to arranging with the teacher to teach other subjects after the contract period has ended, outside of the academy.
Whatever the case maybe, the teacher must uphold the terms of his contract with the academy. And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling on wiping the head during ablution from behind a barrier like a headscarf (hijab)?
The obligation in ablution is to wipe some of the head; it is not a condition to wipe all of it. As for one who has a turban or headscarf on their head, it is permissible for them to wipe over it after wiping a part of their head in any place. This is easily done at the front of the head. This means the woman begins by wiping the front of her head from under the headscarf, then completes the wiping to the back of the head from over the headscarf. If the woman wipes over the headscarf on her head and the moisture reaches the scalp or some hair within the boundaries of the head, it suffices for wiping the head. And Allah the Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
Does collecting saliva and swallowing it break the fast?
Swallowing collected saliva does not break the fast, but it is an unnecessary and meaningless act.