For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
If a person enters a mosque and finds the congregation in the final tashahhud, which is more virtuous — joining them or waiting for a second congregation to catch the opening takbīr (takbīrat al-iḥrām)?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
If a worshipper finds a congregation that is about to finish its prayer, and he hopes to catch the entire prayer from the beginning with another congregation, it is more virtuous for him to pray with this first congregation and then repeat the prayer with the second one — provided he does not intend to confine himself to a single prayer. If, however, he intends to perform only one prayer, then it is more virtuous for him to wait for the second congregation rather than joining the first, so that he may attain the reward of congregational prayer for every single rakʿah.
Al-Khaṭīb al-Sharbīnī, may Allah have mercy upon him, states: "If members of a congregation enter the mosque while the imam is in the final tashahhud, al-Qāḍī Ḥusayn held that it is recommended for them to join him in prayer, and that they should not delay in order to form a second congregation. Al-Mutawallī, however, affirmed the opposite view, and al-Qāḍī's own statement elsewhere supports this latter position, which is the relied-upon view. In fact, it is more virtuous for a person who has missed part of the prayer with one congregation, and who hopes to catch another congregation with whom he can attain the entire prayer within its proper time, to delay so that he may catch it in full with them. This applies when he intends to confine himself to a single prayer; otherwise, it is more virtuous for him to pray with the first group and then repeat the prayer with the others." [Mughnī al-Muḥtāj,Vol. 3/P.186] And Allah the Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on performing the Witr prayer after the Adhan for Fajr prayer?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
The time for Witr prayer begins after the ‘Ishā' prayer and ends with the rising of true dawn (al-fajr aṣ-ṣādiq). If a Muslim performs it at any point within this window, it counts as performed on time.
It is also recommended to make up a missed Witr prayer at any time — whether before or after performing the Fajr prayer, or at any other time of day. On the authority of Abū Sa‘īd al-Khudrī (raḍiyallāhu ‘anh), the Messenger of Allah ﷺ said: "Whoever falls asleep and misses the Witr prayer, or forgets it, let him pray it when he remembers, or when he wakes up." (Related by at-Tirmidhī)
Shaykh al-Islām, Imam Ibn Ḥajar al-Haytamī (raḥimahullāh), says: "The time for Witr prayer is between the ‘Ishā' prayer and the rising of dawn, based on the authentic ḥadīth to this effect. If this time has passed, it is permissible for him to make it up (qaḍā') afterward." [Tuḥfat al-Muḥtāj]. And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling on someone who possesses gold with the intention of saving/hoarding it, and owns nothing else — is he obligated to sell a portion of it in order to pay the zakāh due on it?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Zakāh becomes immediately obligatory on cash, and likewise on gold — that which is not designated for a woman's personal adornment— once both reach the niṣāb (minimum threshold liable for zakah) and a full ḥawl (lunar year) has passed over them. It is not permissible to delay payment when it is genuinely possible to pay — meaning, when the wealth and the eligible recipients are both available. It is stated in Mughnī al-Muḥtāj (Vol.2/p.129): "Zakāh is obligatory immediately once it becomes feasible to pay it, meaning when the wealth and the eligible recipients are both present."
The one paying zakāh must discharge the obligatory zakāh due on saved (hoarded) gold either from the gold itself, or from its equivalent monetary value, in the event that no other funds are available — since paying from the gold itself is the original default (al-aṣl). It becomes permissible to pay from other funds instead only because zakāh is built upon the principle of ease and leniency, as stated in Asnā al-Maṭālib (Vol.1/p.366): "When a full ḥawl has elapsed on wealth other than trade goods... zakāh attaches to the actual asset itself (al-‘ayn), and the poor effectively become partners in it — even, for example, [becoming partners] in camels through the value of a sheep [owed as zakāh on them]... Paying from other wealth is permitted only because zakāh is built upon the principle of ease and leniency."
Accordingly: the one paying zakāh must discharge it either from the actual saved gold itself, or by selling a portion of the gold equal to the amount of zakāh owed. He may also borrow money to pay the zakāh, or pay the zakāh in installments before the ḥawl is complete [as an advance payment]. And Allah, the Exalted, knows best.