What is the ruling on the white discharge (*Al-Qassat al-Bayda'*) if it is in a very small amount—is it considered a sign of purity?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
Among the signs of purity (Tahr) for a woman is the white discharge (Al-Qassat al-Bayda'), which is a clear, pure white fluid, regardless of whether it is minimal in quantity, or complete dryness (Jafaf), wherein secretions cease entirely such that if a white cotton cloth is inserted, it comes out completely clean. Once a woman observes either of these two signs, she has attained ritual purity.
Furthermore, another sign of purity is when the duration of the menstrual period exceeds the maximum limit of menstruation, which is fifteen days. If it exceeds this period, it becomes evident that she is experiencing non-menstrual bleeding (Istihadah).
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
Does vomiting during the day in Ramadan break the fast?
Intentional vomiting is one of the nullifiers of fasting; whoever vomits deliberately breaks their fast.
However, if vomiting occurs involuntarily, the fast remains valid as long as nothing returns to the body cavity (jauf). If anything is swallowed back, the fast is invalidated.
The Prophet ﷺ said: "Whoever is overcome by vomiting does not have to make up the fast, but whoever induces vomiting deliberately must make it up." [Narrated by Abu Dawood and At-Tirmidhi]
My brother works in a conventional bank and gave me one of the gifts distributed to bank employees — what is the ruling on accepting it?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
There is no objection to accepting such gifts, because the physical gift itself does not carry any inherent prohibition — unlike stolen property. Sin does not transfer or extend to the one who receives the gift, for Allah the Almighty says {what means}: "And no bearer of burdens shall bear the burden of another." [Al-Anʿām/164]
The evidence for this is that the Prophet ﷺ himself ate from the food of the Jews, conducted transactions with them, and purchased from them — and it is well known that their wealth was intermingled with ribā. Similarly, the wealth of conventional ribā-based banks is a mixture of the lawful and the unlawful.
Ibn Ḥajar al-Haytamī, may Allah have mercy upon him, states: "It is not forbidden to transact with one whose wealth is predominantly unlawful, nor to eat from it — as al-Nawawī affirmed in al-Majmūʿ." [Tuḥfat al-Muḥtāj, Vol. 9/P.389] And Allah the Almighty knows best.