What is the ruling on the cessation of blood after (40) days from delivery, but later continued sporadically during two days of Ramadan?
Once postpartum bleeding (Nifas) ceases, and the woman is certain that it won`t reoccur, then she becomes ritually pure and so she is free to make Ghusl (purificatory bath), pray, and fast. If the bleeding reoccurs before fifteen days from its cessation, and before the end of (60) days after delivery, then the ruling on postpartum bleeding is effective, and her fasting and prayer are null and void, thus she must make up the fasting that she missed and not the prayer during those particular days.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on omitting the prostration of recitation?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
The prostration of recitation (Sajdat al-Tilawah) is a Sunnah for both the reader and the listener. There is no sin in omitting it, though doing so results in missing a great reward. Muslim narrated from Abu Hurairah (may Allah be pleased with him) that the Prophet ﷺ said: 'When the son of Adam recites a verse of prostration and prostrates, Shaytan withdraws weeping, saying: "Woe to him! (and in the narration of Abu Kuraib: "Woe to me!") The son of Adam was commanded to prostrate and he prostrated, so Paradise is his; and I was commanded to prostrate and I refused, so the Fire is mine."'
Sheikh al-Islam Imam al-Nawawi (may Allah have mercy on him) stated: 'It is recommended to prostrate immediately after reciting or hearing a verse of prostration. If one delays it but the interval is short, he may still prostrate. However, if the interval is long, the opportunity is missed.' [Rawdat al-Talibin Vol.1/P.323].
Furthermore, the prostration of recitation becomes obligatory (Wajib) in congregational prayer if the Imam prostrates, out of the necessity of following him. And Allah the Exalted knows best.
What is the ruling of Islamic Law on the prayer of zawal?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
It is recommended (sunnah) to pray four rakʿāt — either with a single tasleem or as two separate sets of two rakʿāt — immediately following the sun's decline from its zenith (zawāl). This prayer is distinct from the regular Sunnah prayer of Ẓuhr (sunnat al-ẓuhr al-rātibah), as explicitly stated by the Shāfiʿī jurists.
It is mentioned in Nihāyat al-Muḥtāj: "The prayer of zawāl is offered after the sun's decline — so were one to perform it before that, it would not count. It consists of two or four rakʿāt and is distinct from the Sunnah of Ẓuhr, as is evident from the fact that it is mentioned separately after the regular Sunnah prayers, and it becomes a make-up prayer (qaḍāʾ) if a long period of time passes by customary reckoning... Al-ʿAlqamī stated: 'Scholars refer to this as the Sunnah of Zawāl, and it is distinct from the four rakʿāt that constitute the Sunnah of Ẓuhr.' Our shaykh said: Al-Ḥāfiẓ al-ʿIrāqī stated that among those who explicitly affirmed its recommendation was al-Ghazālī in al-Iḥyāʾ, in the chapter on devotional litanies, noting that there is no tasleem between them — meaning there is no break between each pair of rakʿāt."
The time of the sun's decline (zawāl) marks the very beginning of the time for the Ẓuhr prayer.
And Allah the Almighty knows best.