For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
Is it permissible to sleep after the time of the Fajr prayer has begun, with the intention of waking up shortly afterward?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
If a person sleeps after the time of Fajr has begun, with the second adhān, then sleeping is forbidden (ḥarām) at that point, unless he is certain that he will wake up and perform the prayer within its time. And Allah Almighty knows best.
Does buying meat equivalent to the weight of a slaughtered animal and distributing it avail for an udhiyah?
Praise be to Allah, and prayers and peace be upon our Master the Messenger of Allah.
That does not avail for the sacrifice (uḍḥiyyah), because the sacrifice necessarily requires slaughtering an animal from the category of anʿām (camels, cattle, and sheep/goats) within a specified time.
Rather, that is considered a form of charity (ṣadaqah) for which one is rewarded, but not an udhiyah. And Allah Almighty knows best.
Can a person required to give kaffarah feed it to their own family members?
The kaffarah must be given to the poor and needy who are not financially dependent on the one giving the kaffarah.
If a person feeds it to their own family members, it does not count as kaffarah, and their obligation remains unfulfilled.