What is the Islamic ruling on the Udhiyah (sacrificial offfering)?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
The Udhiyah (sacrificial offering) is a Confirmed Sunnah (Sunnah Mu’akkadah) for every adult Muslim of sound mind who possesses the financial means, whether they are a resident, a traveler, or a pilgrim (Haj). This is based on the statement of the Prophet ﷺ: 'When the ten days [of Dhu al-Hijjah] begin and one of you desires to offer a sacrifice, let him not touch [cut] anything of his hair or skin' [Narrated by Muslim].
The point of evidence (Wajh al-Dalalah) here is that the Prophet ﷺ linked the sacrifice to the individual's will and desire by saying, 'and one of you desires.' This indicates that it is not obligatory (Wajib); had it been mandatory, he would have simply said, 'let him not touch his hair until he sacrifices' [without making it conditional upon desire].
Furthermore, it is narrated that Abu Bakr and Umar (may Allah be pleased with them both) would sometimes refrain from offering the sacrifice out of fear that people might mistakenly view it as an obligatory duty [Narrated by al-Bayhaqi and others with a good (Hasan) chain of transmission]. And Allah the Exalted knows best.
What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
What is the ruling on using the *subḥah* (prayer beads) to count during *tasbīḥ* and *dhikr*?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is recommended to use the ordinary or electronic subḥah (prayer beads or counter) to count tasbīḥ, dhikr, and istighfār, because it helps one to remember Allah. Many reports have been transmitted from the Companions and the Followers (tābiʿūn) showing that they continued to use strings of date pits as an aid to dhikr and tasbīḥ.
It is one of the lawful means of worship. Indeed, what is established from the Prophet (peace and blessings be upon him), namely that he counted tasbīḥ on his right hand, shows that it is permissible to count tasbīḥ with whatever helps a Muslim keep track of the number. There is therefore no basis for calling it an innovation (bidʿah), and we know of no jurist who said so.
Al-Ḥāfiẓ al-Suyūṭī (may Allah have mercy on him) wrote a dedicated treatise on the subject titled al-Minḥah fī al-Subḥah, printed within al-Ḥāwī li’l-Fatāwī (vol. 4–6).
Shaykh al-Islām Imam Ibn Ḥajar al-Haytamī (may Allah have mercy on him) was asked: Does the subḥah have a basis in the Sunnah? He replied: “Yes, and al-Ḥāfiẓ al-Suyūṭī wrote on this. Among the evidence is what is authentically reported from Ibn ʿUmar (may Allah be pleased with them both): ‘I saw the Prophet (peace and blessings be upon him) counting tasbīḥ on his hand.’ Ibn Abī Shaybah, Abū Dāwūd, and al-Tirmidhī also narrated: ‘Hold fast to tasbīḥ, tahlīl, and taqdīs, and do not be heedless, lest you forget the affirmation of Allah’s oneness (tawḥīd). Count them on the fingertips, for they will be questioned and made to speak.’ Counting tasbīḥ with pebbles, date pits, and a knotted string has also been reported from a group of the Companions and those after them. Some scholars held that counting on the fingertips is better than the subḥah, based on the ḥadīth of Ibn ʿUmar. Others distinguished, saying: if the one reciting is safe from miscounting, counting on the fingertips is better; otherwise the subḥah is better.” [al-Fatāwā al-Fiqhiyyah al-Kubrā, Vol.1/p.152]. And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on a person in a state of major impurity (junub) walking or eating before performing the ritual bath?
It is from the Sunnah for a Muslim to hasten to perform the ritual bath for major impurity. However, if he delays it, he does not sin provided he does not miss the prayer. It is permissible for the junub to walk, eat, drink, and sleep. It is recommended for him to perform ablution before these actions to reduce the state of impurity, although the best is for him to perform the ritual bath. And Allah the Almighty knows best.