What is the meaning of the Prophetic statement that a boy is held in pledge (murtahan) for his 'aqīqah?
All praise is due to Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
The first interpretation: That if the boy dies in infancy without an 'aqīqah having been performed on his behalf, he will not intercede for his parents on the Day of Resurrection. This is the position of Imam Aḥmad ibn Ḥanbal, and Imam al-Khaṭṭābī concurred with him, stating: "The finest of what has been said regarding this matter is the position adopted by Aḥmad ibn Ḥanbal." — [Fatḥ al-Bārī by Ibn Ḥajar,{Vol.9/P.594]
The second interpretation: That the child is likened to a pledged object (marhūn) — one from which full benefit and enjoyment cannot be derived until it is redeemed. A blessing is only made complete upon the one blessed when they fulfil the obligation of gratitude (shukr), and the prescribed expression of gratitude for this particular blessing is what the Prophet ﷺ established as Sunnah — namely, the slaughtering of the 'aqīqah on behalf of the newborn as an act of thankfulness to Allah the Almighty and as a supplication for the wellbeing and safety of the child. This is the position of Mullā 'Alī al-Qārī. See: [Mirqāt al-Mafātīḥ Sharḥ Mishkāt al-Maṣābīḥ, Vol.7/P.2688]
And Allah Almighty knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
How should a person who is afflicted with continued major ritual impurity (incontinence of urine, bleeding outside the monthly period) perform ablution?
Such a person should make ablution for every prayer after its due time and after removing impurities from their body and outfit, and should place a fresh diaper whenever needed so as for the impurity not to spread out. They should also perform prayer immediately even if incontinence of urine continued, and should repeat the aforementioned for every obligatory prayer, then perform optional prayer as much as they want.
Is it acceptable to perform the Aqiqah for a male child by slaughtering and distributing the first sheep, and bringing the second one cooked from the restaurant?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is permissible to slaughter the first sheep with the intention of Aqiqah (the newborn's sacrificial offering) and distribute it entirely [uncooked], and to slaughter the second sheep and have it cooked at a restaurant to bring home for the household. However, it must be noted that it is obligatory to give some portion of the Aqiqah in charity to the poor, even if it is a small amount, though it is preferable to send the food cooked to them.
Buying a pre-cooked, ready-made sheep from a restaurant does not suffice as an Aqiqah. However, if an agreement is made with the restaurant to explicitly slaughter a sheep with the intention of Aqiqah for the newborn, and then cook it afterward, this is permissible.
In conclusion, slaughtering the sheep and distributing it with the intention of Aqiqah is permissible, and through it, the foundational prophetic tradition (Sunnah) is fulfilled. As for simply buying a cooked sheep from a restaurant that was not specifically slaughtered with the intention of Aqiqah, it will not count as such. Conversely, if the restaurant owner is commissioned (Wakala) to handle both the slaughtering and the cooking as an Aqiqah, it is valid. And Allah the Almighty knows best.