Articles

A Statement on the Barbaric Crime against the Palestinian Toddler
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 02-08-2015

 

A Statement on the Barbaric Crime against the Palestinian Toddler

 

All perfect praise be to Allah, The Lord of The Worlds; and may His blessings and peace be upon our Prophet Mohammad and upon all his family and companions.

The world has witnessed the most barbaric act of Israeli terrorism, and that is burning the Palestinian toddler from Dawabsheh family in Nablus to death. Being an innocent baby failed to intercede for him before the Jewish extremism, so he joined the thousands of martyrs who had fallen in Palestine and Jordan.

 

This barbaric crime coincides with the Israeli aggression against Al-Aqsa mosque and its environs in order to create an accomplished fact where Jews attack the Islamic Holy sites and impose their authority on mosques where only Allah is worshiped.

 

Therefore, the General Iftaa Department stresses that the Israeli occupation as well as the international silence towards its crimes are the basis of extremism and terrorism, which are taking place in our Islamic World today.

 

Burning people to death, attacking mosques, and besieging people are some examples of the terrorist acts committed by the Israeli occupation. Heavenly justice-giving back rights to whom they belong- will be served with Allah`s help. Allah Says (what means): "O ye who believe! Persevere in patience and constancy; vie in such perseverance; strengthen each other; and fear God; that ye may prosper."

 

The General Iftaa` Department of Jordan

 

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?

Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.

Is it permissible to offer an Udhiyah on behalf of the deceased?

In the Name of Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
 
Offering an Udhiyah (sacrificial animal) on behalf of a deceased person is permissible. This is the official position of the Hanbali school (as stated in Kashshaf al-Qina’ by al-Bahuti,Vol.6/P.428) and was also upheld by the prominent Shafi'i scholar Al-’Abbadi (mentioned in Bidayat al-Muhtaj by Ibn Qadi Shuhbah,Vol. 4/P.358). It has likewise been narrated as a valid view among some Maliki and Hanafi scholars.
 
In fact, Imam Abu Dawud dedicated an entire chapter in his Sunan collection entitled, "Chapter on Sacrificing on Behalf of the Deceased." In it, he recorded a narration from Hanash, who said: "I saw 'Ali sacrificing two rams, so I asked him, 'What is this?' He replied, 'The Messenger of Allah (peace and blessings be upon him) commanded me to offer a sacrifice on his behalf, so I am sacrificing on his behalf.'"
 
Imam Abu Dawud also narrated from Jabir (may Allah be pleased with him) that the Prophet (peace and blessings be upon him) said: "O Allah, this is from You, for You, and on behalf of Muhammad and his Ummah (community). In the Name of Allah, and Allah is the Greatest," and he then slaughtered the animal.
 
The textual evidence here lies in the fact that our Master, the Prophet (peace and blessings be upon him), offered a sacrifice on behalf of his entire community—and it is well-established that his community includes those who have already passed away.
 
Furthermore, there is an abundance of sacred texts demonstrating that the rewards of righteous deeds reach the deceased. For instance, it is permissible to fast on behalf of a deceased person who passed away with missed obligatory fasts, and it is equally permissible to perform Hajj on their behalf, both of which are firmly established in authentic Hadiths. Therefore, if the reward of fasting (which is a purely physical act of worship) and Hajj (which is a joint physical and financial act of worship) can reach the deceased, then the reward of an Udhiyah reaches them with greater reason (by way of A Fortiori argument). This is because it is a purely financial act of worship, falling under the general category of charity (Sadaqah).
 
Additionally, scholars have reached a consensus (Ijma') that the rewards of charity reach the deceased, and since the Udhiyah is inherently an act of charity, it falls under the same ruling. Consequently, based on all the aforementioned evidence, we hold the view that offering a sacrifice on behalf of the deceased is entirely permissible. And Allah the Almighty Knows Best.

There are olive trees within the precincts of the mosque, and my father covers the costs of electricity, water, and other needs of the mosque. Is it permissible for him to take the olive harvest?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
If trees and fruit-bearing crops are planted in a mosque for the mosque itself, they may only be spent on the mosque’s interests. If they were planted for the public way (musabbalah), that is, for the general public, then any Muslim who enters the mosque may eat from them. If the planter’s intention is unknown, they are treated like those dedicated for public use, wherever custom has so run.
It is stated in Tuḥfat al-Muḥtāj (Vol.6/p.295): “The fruit of a tree planted for the mosque within it is not freely permitted without compensation. Rather, the imam spends its equivalent value on the mosque’s interests. The tree left its planter’s ownership here without any verbal declaration because of the evident indication. The case of planting it for the mosque excludes planting it as musabbalah, in which case eating from it without compensation is permissible, and likewise if his intention is unknown, where custom has so run. The tree may be uprooted from the mosque if the imam sees fit. Indeed, if he makes the plot a mosque while a tree stands in it, the imam may uproot it, even if the endower included it within the endowment (waqf).”
The father is a donor (mutabarriʿ), so he is not entitled to take anything in return for his donation to the mosque.
The Ministry of Awqāf is the body that supervises the affairs of endowments, so it must be consulted and the Sharīʿah and administrative instructions regulating such matters must be considered. And Allah Almighty knows best.

What is the ruling of Islamic Law on a latecomer who joins the imam during the standing position of the first rakʿah but was unable to complete the recitation of al-Fātiḥah?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
If a latecomer (masbuq) joins the prayer while the imam is standing, he should begin reciting Sūrat al-Fātiḥah immediately, without pausing to recite the opening supplication (duʿāʾ al-istiftāḥ) or the seeking of refuge (taʿawwudh). If the imam bows before he completes al-Fātiḥah, he follows the imam into the bow and leaves whatever remains of al-Fātiḥah — the imam bears it on his behalf.
It is stated in ʿUmdat al-Sālik (p. 47): "If a latecomer finds the imam standing and is confident that he has enough time to recite the taʿawwudh and al-Fātiḥah in full, he may do so. If he is uncertain, he should neither recite the opening supplication nor the taʿawwudh, but rather begin directly with al-Fātiḥah. If the imam bows before he completes it, he follows him into the bow — provided he had not already begun the opening supplication or the taʿawwudh. If he had begun either of them, he continues reciting al-Fātiḥah for as long as he spent on them." And Allah the Almighty knows best.