What is the ruling on reciting the Noble Qur’an during menstruation?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is impermissible for a woman in menses, a woman in postnatal bleeding, or a person in a state of major ritual impurity to recite any part of the Noble Qur’an with the intention of recitation, even from a mobile phone or a computer, and even if the recitation is from memory. It is narrated on the authority of ʿAlī ibn Abī Ṭālib (may Allah be pleased with him) that the Prophet (peace and blessings be upon him) “was not prevented, or he said kept back, from the Qur’an by anything except janābah (major ritual impurity).” It was narrated by Abū Dāwūd and al-Tirmidhī, who said: “Ḥasan ṣaḥīḥ.”
Janābah and menstruation are one and the same in that both constitute a major ritual impurity. Just as a woman is commanded by Allah Almighty to pray, fast, and recite the Noble Qur’an during her period of purity, she is likewise commanded to refrain from these during the period of her excuse.
For further reference, see the fatwas: (Fatwas of Shaykh Nūḥ, Fatwa no. 27) and (
248). And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.
Which takes precedence: the 'aqīqah or the uḍḥiyyah?
All praise is due to Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
The 'aqīqah is an act of worship through which a servant draws closer to Allah the Almighty in gratitude for the blessing of a newborn child. It is a confirmed Sunnah for those who are financially capable, and Allah does not burden any soul beyond what it can bear.
However, the uḍḥiyyah takes precedence, as it is a confirmed Sunnah established from the Prophet ﷺ through stronger and more numerous narrations — indeed, the Ḥanafī scholars hold it to be obligatory. Furthermore, its time is narrow and limited, expiring with the passing of the days of Eid, whereas the 'aqīqah may be delayed until one becomes financially capable of performing it.
And Allah Almighty knows best.
Is washing the private part after urinating (Istinjaa`) a condition, and is it done with water and soap, or with water only?
Istinjaa` is obligatory for removing impurity, and it can be done with toilet paper, or a stone, or water. It is preferable to do Istinjaa` first with paper, or stone, or the like, then to wash the private part with water until making sure that the impurity has been removed. Using soap is not a condition, but there is no harm in doing so provided that it is washed off with water. It is also permissible to use either water, or paper if impurity is removed by any.