For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on performing ṭawāf on the upper floors of al-Masjid al-Ḥarām, given that these floors are situated above the level of the Ka‘bah, and that the one performing ṭawāf passes by certain barriers, such as pillars and walls, during the ṭawāf?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
There are numerous conditions for the validity of ṭawāf (circumambulation around the Ka‘bah), among them: that the one performing ṭawāf be inside the Masjid (al-Masjid al-Ḥarām) — even if the Masjid has been expanded, so long as the expansion does not extend out into al-ḥill (land outside the sanctuary boundaries). It suffices for the ṭawāf to be performed in the airspace of the Masjid or upon its roof, even if that roof is higher than the Ka‘bah (the House) itself.
Al-Khaṭīb ash-Shirbīnī (raḥimahullāh) said: "It [ṭawāf] is valid upon the roof of the Masjid, even if the roof of the Masjid is higher than the House — just as prayer [is valid] upon Mount Abū Qubays despite its elevation above the House. This is the relied-upon (mu‘tamad) position." [Mughnī al-Muḥtāj, Vol.2/P.246]
The validity of the tawaf isn`t affected by the pillars and walls standing between the one performing ṭawāf and the House, since the condition is only that the person performing ṭawāf be within the boundaries of the Masjid and outside the boundaries of the Ka‘bah itself.
Ash-Shirbīnī said: "It [ṭawāf] is valid inside the Masjid, even if it is expanded, and even if a barrier stands between the one circumambulating and the House — such as a water-supply structure (saqāyah) or pillars (sawārī)." [Mughnī al-Muḥtāj, Vol. 2/P.246]
Accordingly, ṭawāf performed on the upper floors is valid, and the presence of barriers such as pillars and walls during the ṭawāf does not affect its validity. And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling on the Friday bath (ghusl al-Jumu'ah)?
The Friday bath is a confirmed Sunnah, based on the Prophet's (peace be upon him) saying: "Whoever performs ablution on Friday, it is good for him, and whoever takes a bath, bathing is better." (Reported by Abu Dawud and al-Tirmidhi who said it is a hasan hadith). It is recommended for everyone who wants to attend the Friday prayer, even if they are not from its usual attendees, like a woman or a boy.
If a person is in a state of major impurity (junub) and intends by his bath both lifting the major impurity and the Friday bath, he achieves both. If he intends only one of them, he achieves only what he intended. And Allah the Almighty knows best.
What is the correct point at which to raise the hands when standing up for the third rak‘ah (after the middle tashahhud)?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Raising the hands while saying the takbīr [when rising for the third rak‘ah] is a recommended sunnah, and omitting it does not affect the validity of the prayer. The proper time for this is after rising from the middle tashahhud, once one has fully stood up.
It is stated in I‘ānat aṭ-Ṭālibīn (Vol.1/P.158): "His statement, 'and rising from the first tashahhud' — meaning, this manner [of raising the hands] is also a sunnah when he rises from the first tashahhud, that is, when he stands upright from it.
Consider [the question]: when precisely does the raising of the hands begin? Is it at the very start of rising from the first tashahhud, or after he has reached the minimum position of rukū‘ [i.e., once fully upright]? The apparent, [correct] view is the latter — even though the outward wording [of the text] might suggest the former — because at the very start of his rising, he is still relying on both hands [to push himself up, and therefore cannot yet raise them]."
It is stated in ‘Umdat as-Sālik (p. 53): "If his prayer extends beyond two rak‘ahs, he sits after them in the iftirāsh position, recites the tashahhud, and sends blessings upon the Prophet ﷺ alone, without [mentioning] his family [at this point]. He then stands while saying the takbīr, supporting himself with his hands; and once he has stood upright, he raises them level with his shoulders." And Allah, the Exalted, knows best.