What is the ruling of Islamic Law on opening an account in a commercial bank in order to deposit a sum and use it for personal purposes, such as transfers and electronic payments?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is forbidden for a Muslim, if he has a choice, to open an account in an interest-based (ribawī) bank, even if the account earns no interest, because doing so assists in ribā, based on the saying of Allah the Exalted (which means): “And cooperate in righteousness and piety, but do not cooperate in sin and aggression.” [al-Māʾidah/2]
This is because such banks invest deposited funds in forbidden ribā-based transactions, and depositing with them is therefore a form of assisting them in what is unlawful. Assisting in what is unlawful is prohibited by the Sharīʿah. However, if there is a pressing need to open an account in an interest-based bank and it is not possible to open one in an Islamic bank, there is no objection to doing so.
The ruling on bank interest and the prizes distributed by interest-based banks was previously explained in Fatwa no. (
471). And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling on eating and drinking at night after making the intention? Is it necessary to renew the intention?
Eating and drinking at night, even after making the intention (for the next day), does not affect the fast, and it is not necessary to renew the intention after eating and drinking.
Is it permissible to pay the Zakah (obligatory charity) for settling the debt of a deceased relative?
It is impermissible to pay the Zakah for settling the debt of the deceased since Zakah is paid to eligible recipients who are alive. As for the debts of the deceased, they are to be settled from the estate before dividing it amongst the heirs, but if the deceased didn`t leave an estate, then it is desirable for his/her heirs to settle those debts if they can afford them. And Allah Knows Best.