What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
My brother works in a conventional bank and gave me one of the gifts distributed to bank employees — what is the ruling on accepting it?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
There is no objection to accepting such gifts, because the physical gift itself does not carry any inherent prohibition — unlike stolen property. Sin does not transfer or extend to the one who receives the gift, for Allah the Almighty says {what means}: "And no bearer of burdens shall bear the burden of another." [Al-Anʿām/164]
The evidence for this is that the Prophet ﷺ himself ate from the food of the Jews, conducted transactions with them, and purchased from them — and it is well known that their wealth was intermingled with ribā. Similarly, the wealth of conventional ribā-based banks is a mixture of the lawful and the unlawful.
Ibn Ḥajar al-Haytamī, may Allah have mercy upon him, states: "It is not forbidden to transact with one whose wealth is predominantly unlawful, nor to eat from it — as al-Nawawī affirmed in al-Majmūʿ." [Tuḥfat al-Muḥtāj, Vol. 9/P.389] And Allah the Almighty knows best.
I read the Qudsī ḥadīth: "Whoever breaks his wuḍūʾ and does not perform ablution has shown me harshness; whoever performs ablution and does not pray has shown me harshness; whoever prays and does not supplicate to Me has shown me harshness; and whoever supplicates to Me and I do not answer him, then I have been harsh to him, and I am not a harsh Lord." What is the authenticity of this ḥadīth?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
This ḥadīth was mentioned by al-Ṣaghānī (may Allah have mercy on him) in al-Mawḍūʿāt (p. 43), where he said: “Among them is their saying: ‘Whoever breaks his wuḍūʾ and does not perform ablution has shown me harshness; whoever performs ablution and does not pray has shown me harshness; (whoever prays and does not supplicate to Me has shown me harshness); and whoever supplicates to Me and I do not answer him, then I have been harsh to him, and I am not a harsh Lord.’”
Al-ʿAjlūnī (may Allah have mercy on him) cited what al-Ṣaghānī said in Kashf al-Khafāʾ (Vol.2/p.264). And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on performing the Duha (forenoon) prayer before its time has begun, because I go to school early in the morning?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
The Duha (forenoon) prayer is not valid if performed before its time has begun. Its time starts when the sun has risen to a noticeable height, that is, approximately fifteen minutes after sunrise, and it ends when the sun reaches its zenith (zawāl), shortly before the Dhuhr (noon) prayer. It is stated in Mughni al-Muhtaj (Vol.1/p.455): “Its time is from the rising of the sun [to a spear’s height] until the zenith.”
Accordingly, the Duha prayer is not valid if offered before the sun has risen, and its time remains open until just before Dhuhr. It may be performed at any time at school, during the break between classes or during recess. And Allah Almighty knows best.