For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on selling sacrificial animals (udhiyah) described with specific attributes and authorizing an agent to slaughter them?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
Selling sacrificial animals (udhiyah) that are described with specific attributes is permissible. This falls under the category of a salam sale (forward sale) if conducted using the terminology of salam, and under the category of a regular sale if not using the terminology of salam.
As for authorizing the seller to slaughter the sacrificial animal, the basic principle is that it is permissible, because the agent (wakil) stands in the place of the principal (muwakkil) in achieving his objective. This is a contract that the principal (the buyer) is entitled to perform himself, so authorizing another (the seller) to do so on his behalf is valid.
However, it is a condition for authorization to slaughter that the intention (niyyah) is present either at the time of slaughter or at the time of handing over the sacrificial animal to the agent. The basic principle is that the sacrificial animal must be specifically designated, as it is an act of worship. It is not required to designate it at the time of slaughter; rather, it is valid to do so before that.
It is permissible for the principal either to delegate the intention to the agent or to formulate it himself when authorizing the agent to slaughter. However, the sacrificial animal must be designated, even if at the time of slaughter, by the agent.
It is obligatory to designate the sacrificial animals so that each person offering a sacrifice receives his own specific animal. Therefore, charitable organizations and companies must take this into consideration and establish a specific mechanism that ensures no mixing of sacrificial animals occurs, so that each person offering a sacrifice receives his own designated animal. And Allah Almighty knows best.
Does using a wet miswak while fasting break the fast?
A fasting person should ensure that the miswak is dry when using it.
However, if the miswak is slightly moist but does not release any liquid when squeezed, then its use does not break the fast.
A man led the people in prayer as imam, and at the end of the prayer he performed a prostration of forgetfulness (*sujūd al-sahw*) because he had omitted a short *sūrah* after al-Fātiḥah. What is the ruling on his prayer and that of those praying behind him?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
According to the Shāfiʿī school, it is sunnah to recite a sūrah after al-Fātiḥah in the prayer. One who omits it has a valid prayer, and no prostration of forgetfulness (sujūd al-sahw) is prescribed for omitting it. If someone performs sujūd al-sahw for its omission while knowing the ruling and remembering it, his prayer is invalidated. But one who is ignorant of the ruling, or who did so out of forgetfulness, his prayer is not invalidated, because this is among the matters that are obscure to people, and ignorance of it is not restricted to those who recently entered Islam.
Shaykh al-Islām al-Shams al-Ramlī said in Nihāyat al-Muḥtāj ilā Sharḥ al-Minhāj (Vol.2/p.70): “The remaining sunnahs are not compensated for by prostration, such as the remembrances (adhkār) of bowing and prostration, that is, the opening supplication (duʿāʾ al-iftitāḥ) and the sūrah, in accordance with the base rule, because they are not of the same nature as what has been reported [as compensable]. If one prostrates for any of them deliberately, his prayer is invalidated, unless he is excused due to ignorance. As for the objection raised that the ignorant person does not know that sujūd al-sahw is prescribed, and whoever knows it knows its place, this is refuted by denying such a necessary connection, for the ignorant person may hear only that sujūd al-sahw is prescribed before the salām, and so assume that it applies to every sunnah and is not restricted to its prescribed place.”
This is among the matters that are obscure, in which the mukallaf is excused for ignorance, as stated by al-Shabrāmallisī in his Ḥāshiyah ʿalā Nihāyat al-Muḥtāj (Vol.2/p.70).
However, if the imam prostrates, and the follower (maʾmūm) presumes that his imam’s prostration is for a reason for which one does not prostrate, it is not permissible to follow him in it, so long as the follower knows the ruling.
Accordingly, the prayer of one who did not recite a sūrah after al-Fātiḥah is valid, and sujūd al-sahw is not prescribed for it. Whoever prostrates out of ignorance or forgetfulness, his prayer is valid, because this is among the issues hidden from the general public. But whoever prostrates while knowing the ruling and remembering it, his prayer is invalidated. And Allah Almighty knows best.