What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
Is it permissible to consume the meat of a sacrifice (Dhabihah) offered as an act of devotion to Allah, seeking His protection for my family?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is permissible to eat from this sacrifice, and the reward [for it] is according to what is given to the poor. And Allah the Exalted knows best.
What is the ruling on men wearing rings (those made of silver and of other metals, such as iron), and are there conditions for men wearing rings?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is sunnah for men to wear a silver ring on the right hand, following the practice of the Prophet (peace and blessings be upon him). It is reported in Ṣaḥīḥ al-Bukhārī, on the authority of Anas ibn Mālik (may Allah be pleased with him), that the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him) took a silver ring and had “Muḥammad Rasūl Allāh” engraved on it. He said: “I have taken a ring of silver and had ‘Muḥammad Rasūl Allāh’ engraved on it, so let no one engrave the like of its engraving.”
It is a condition that the silver ring not exceed the size customary in the local norm (ʿurf). If it does, that is extravagance (isrāf). A ring made of a metal other than silver, such as iron or copper, is permissible to wear without disapproval (karāhah), except gold, which is forbidden (ḥarām) for a man to wear.
It is stated in Mughnī al-Muḥtāj (Vol.1/p.586): “It is permissible, without disapproval, to wear a ring of iron or lead. It is sunnah for a man to wear a silver ring on the little finger of his right or left hand. Wearing it on the right is better, and it is permissible on the left, and on both together.”
It is also stated in Mughnī al-Muḥtāj (Vol.2/p.97): “It is lawful for him, that is, the man, and likewise the khunthā (person of indeterminate sex), indeed all the more so, to wear a ring of silver, by consensus (ijmāʿ), because the Prophet (peace and blessings be upon him) took a ring of silver, narrated by the two Shaykhs (al-Bukhārī and Muslim). Wearing it is in fact sunnah, whether on the right or the left, though the right is better according to the sound position, as stated in the chapter on clothing in al-Rawḍah… The Shāfiʿī jurists did not specify the permitted size of the ring, and they probably relied on custom (ʿurf), that is, the custom of that country and the habit of people of his standing in it. Whatever exceeds that is extravagance, as they said regarding a woman’s anklet. This is the reliable position (al-muʿtamad).” And Allah Almighty knows best.
I have a date farm, and the dates come in different categories, and within each category there are different sizes. How is zakāh paid on the yield?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If the yield reaches the niṣāb (the minimum threshold for zakāh to become obligatory) — which is five awsuq (plural of wasq), equivalent to (611) kg — then zakāh becomes obligatory upon it, at a rate of one-tenth ('ushr) if irrigated by rainwater (i.e., naturally, without the use of machinery), or one-twentieth (half of the 'ushr) if irrigated using machinery/equipment.
If the yield of dates consists of different varieties, then zakāh should be paid from each variety according to its respective proportion. If this proves difficult, it is permissible to pay from a medium-quality variety [representative of the average].
It is stated in Ḥāshiyatā Qulyūbī wa ‘Umayrah (Vol.2/P.22): "Different varieties are combined together [for the purpose of calculating the niṣāb] — such as the various types of dates, the various types of raisins, and so on — and zakāh is paid from each type according to its respective proportion. However, if this becomes difficult due to the large number of varieties and the small quantity of each individual type, then zakāh should be paid from a medium-quality variety among them — neither the best nor the worst — out of consideration for both sides [the giver and the poor recipient]. If one goes to the trouble of paying from each variety according to its proportion, this is also permissible." And Allah, the Exalted, knows best.