For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
Is it permissible for a guardian (Big brother) to unlawfully stop his sister from getting married?
If the guardian denies her right in getting married for an unlawful reason, she should go to court in order to settle that matter, and the guardian is considered sinful in this case.
Is it permissible for a wife to give her money to her family as a charity, or a gift without asking her husband, or seeking his consent?
The wife has the right to give her money as a charity, or a gift to her family, or to other people after consulting her husband out of respect, and this is the meaning of treating on footing of kindness and equity. Therefore, if he wanted to stop her from helping her family, then there is no harm in not telling him.
What is the ruling of Islamic Law on kissing while fasting?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
It is prohibitively disliked (makrūh taḥrīman) for a husband to engage in foreplay with or kiss his wife during the daylight hours of Ramaḍān if doing so stirs his desire. If pre-seminal fluid (madhī) is released as a result, the fast is not invalidated; however, if seminal fluid (manī) is released, the fast is broken.
Imām al-Khaṭīb al-Sharbīnī, may Allah have mercy upon him, stated: "It is prohibitively disliked to kiss — whether on the mouth or elsewhere — for one whose desire is stirred, whether man or woman, to the extent that he fears it may lead to intercourse or ejaculation. Embracing, touching, and similar acts without a barrier carry the same ruling as kissing in this regard, because such acts expose the act of worship to being corrupted — and as the two Ṣaḥīḥs record: 'Whoever circles around a protected boundary is liable to fall into it.'"
He further added: "It is preferable for one whose desire is not stirred — even if he is a young man — to refrain from such acts as well, so as to close the door entirely. For he may believe his desire has not been aroused when in fact it has. Moreover, it is Sunnah for the fasting person to abstain from all desires without exception." — Summarised with minor adaptation from [Mughnī al-Muḥtāj]. And Allah the Almighty knows best.