Articles

Statement on the so-Called "Deal of the Century"
Author : The General Iftaa' Department
Date Added : 30-01-2020

In the Name of Allah, the Entirely Merciful, the Especially Merciful

Statement on the so-Called "Deal of the Century"

All perfect praise be to Allah the Lord of the Worlds. May His blessings and peace be upon Prophet Mohammad, all his kin and companions.

The General Iftaa` Department censures and rejects the so-called "Deal of the Century" and affirms that Jerusalem is the capital of Palestine and that the Hashemite custodianship over it is amongst the non-negotiable, religious and national principles. It also affirms the right of the Palestinians to live on their national territory and that none has the right to surrender a bit of sand from the land of Palestine. Jordan will continue to defend Jerusalem, its holy sites and the blessed land of Palestine, and this is the position of all Jordanians led by His Majesty King Abdullah II. Allah Says (What means): "And God hath full power and control over His affairs; but most among mankind know it not." [Yousef/21]. 

 

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

What is the ruling on performing istinja' before every ablution?

Istinja' is not from the conditions for the validity of ablution. It is only obligatory for prayer when there is impurity from urine or stool on the private part, or if there is fear of the impurity spreading to the body or clothing. And Allah the Almighty knows best.

Is it permissible to eat from an Udhiyah slaughtered on behalf of a deceased person?

Praise be to Allah, and prayers and peace be upon our Master the Messenger of Allah.
 
It is permissible to eat from the sacrifice (uḍḥiyyah) that is offered on behalf of a deceased person. This is the madhhab (school of thought) of the Hanbalis. In this case, the heirs take the place of the deceased as if he were alive, with the same rights to eat from it, give it in charity, and offer it as a gift.
 
It is stated in Maṭālib Uli al-Nuhā (Vol.2/P.472): "Offering a sacrifice on behalf of a deceased person is better than offering one on behalf of a living person, because the deceased is unable (to perform deeds) and is in need of reward. It is to be treated like a sacrifice on behalf of a living person in terms of eating, giving charity, and giving gifts." And Allah Almighty knows best.

What is the ruling on istinja' after urination, and is it done with water and soap or with water only?

Istinja' from urine and stool is obligatory. It is permissible to perform istinja' with water alone, or with toilet paper alone. The best way is with toilet paper then water. If one wishes to suffice with one of them, then water is better. And Allah the Almighty knows best.