What is the ruling on someone who dies while having missed fasts?
● If a person dies before having the opportunity to make up the missed fasts—such as someone whose excuse (e.g., illness) persisted until their death—then no makeup fast (qada), fidyah, or sin applies to them.
● However, if they had the ability to make up the fasts but did not do so before passing away, the missed fasts must be compensated by giving a mudd of food for each missed day from their estate.
The Prophet ﷺ said: "Whoever dies while having a month’s fast due, one needy person should be fed per day on their behalf." [Narrated by At-Tirmidhi]
Additionally, a guardian (wali) may fast on their behalf, as the Prophet ﷺ said: "Whoever dies while having missed fasts, their guardian should fast on their behalf." [Narrated by Al-Bukhari and Muslim]
In another narration: "If they wish." This indicates that both feeding the needy and fasting on behalf of the deceased are permissible options.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on eating or drinking during the first Adhan?
It is permissible to eat and drink during the first Adhan because it takes place before the break of dawn. The purpose of this Adhan is to notify Muslims of the approaching dawn so they can prepare to stop eating when they hear the second Adhan.
What is the ruling on a suitor (khāṭib) going out alone with his fiancée before the marriage contract is concluded?
It is unlawful for a suitor, prior to the marriage contract , to do anything that would be unlawful for any non-maḥram man — including touching his fiancée, being secluded with her (khalwah), or seeing her without her complete sharī‘ah-compliant covering — even after the recitation of al-Fātiḥah (This is a cultural custom to seek Allah's blessing (barakah) and mark mutual consent) and the family's approval [of the engagement]. This is because the engagement, without the formal marriage contract, does not render unlawful matters permissible. And Allah, the Exalted, knows best.