For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
Is it valid to perform the obligatory prayer while sitting?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
Standing (Al-Qiyam) while having the ability to do so is one of the pillars (Arkan) of the prayer; the obligatory (Faridah) prayer is not valid without it. However, whoever is unable to stand may pray sitting down. As for voluntary (Nafilah) prayers, it is permissible to pray them sitting even if one is able to stand, but the one sitting receives half the reward of the one who prays standing. And Allah the Exalted knows best.
Is it valid for the 'aqīqah to be performed using the newborn child's own wealth?
All praise is due to Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is not permissible for the guardian to perform the 'aqīqah using the newborn child's own wealth, because the 'aqīqah is a voluntary act of giving (tabarru'), and a guardian is prohibited from making voluntary expenditures from the child's wealth. Should he do so, he becomes financially liable for what he spent. And Allah Almighty knows best.
Does using a wet miswak while fasting break the fast?
A fasting person should ensure that the miswak is dry when using it.
However, if the miswak is slightly moist but does not release any liquid when squeezed, then its use does not break the fast.