For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
Must a person refrain from eating for the rest of the day if they break a fast of a vow (nadhr) or a make up fast (qada)?
Whoever observes a vowed fast (nadhr) or a makeup fast (qada) is prohibited from breaking it without a valid excuse. If they break it without a legitimate reason, they are sinful.
However, they are not required to refrain from eating for the rest of the day, because such restraint is only required out of respect for the month of Ramadan, not for other types of fasting.
What is the ruling on someone who eats or drinks while uncertain about the arrival of dawn, then later finds out that dawn had not yet broken?
If a person does this, their fast remains valid, as it is confirmed that they ate during the night. Similarly, if someone eats while uncertain and remains unsure whether they ate before or after dawn, their fast is still valid. This is based on the maxim of Sharia Law, which states: "Certainty is not removed by doubt." Certainty, here, is the presence of night, and the doubt concerns the arrival of dawn. Therefore, one relies on certainty and disregards doubt.
Is it permissible for household members to pool money for the Udhiyah and gift it to one of them?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is permissible for members of a household to pool their money together and gift the total amount to one individual among them so that he may offer the sacrifice (Udhiyah). In this case, the family members receive the reward for giving charity (Sadaqah), and the one performing the sacrifice includes them in the spiritual reward (Thawab).
Furthermore, slaughtering a single sheep (on one's own) is considered religously better than participating as one of seven people in the sacrifice of a cow or a camel. And Allah the Almighty knows best.