Is it permissible to read from the Mus-haf during Tarawih prayer?
Yes, it is permissible to read from the Mus-haf during Tarawih prayer, provided that excessive movements that invalidate the prayer are avoided.
However, it is preferable for the imam to be a memorizer of the Quran and to recite from memory.
What is the ruling of Islamic Law on Making up Prayers Missed before Reaching Puberty?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Among the conditions for accountability for one's actions in the Hereafter is taklīf (religious legal responsibility) — meaning, possessing sound reason and having reached puberty. The signs of puberty are: nocturnal emission, menstruation, or reaching the age of fifteen [lunar years].
Whoever missed prayers before reaching puberty is not obligated to make them up, since taklīf did not yet apply to him at that time. Our master, the Prophet ﷺ, said: "The pen has been lifted from three: from the child until he reaches puberty, from the sleeping person until he wakes, and from the insane person until he regains sanity." [Related by Abū Dāwūd]
The method for making up missed prayers and fasts has already been explained in Fatwa No.
2705, and Fatwa No.
876. And Allah, the Exalted, knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the Islamic ruling on breaking the bones of the 'aqīqah?
All praise is due to Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is Sunnah not to break the bones of the 'aqīqah. Rather, each bone should be separated at its joint — as a good omen and expression of hope for the soundness and wholeness of the newborn's limbs. However, if one does break the bones, it is not considered disliked (makrūh) — it is simply regarded as contrary to what is preferable (khilāf al-awlā). And Allah Almighty knows best.