Is it permissible for a menstruating woman to recite the Quran from the computer without actually touching the Quran?
It is not permissible for a woman in her menstrual period, or in postpartum to recite the Quran, even by heart, or without actually touching the Quran itself. Recitation itself is what is prohibited on her regardless of how it is done. However, it is permissible for her to surf through the Quran by her eyes, or to recall it in her head without uttering the words. There is no harm for her to look at the Quranic verses on the computer without touching it, or to utter the words as this is called looking not reciting or reading.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on performing istinja' with perfumed tissues or a tissue moistened with water?
Performing istinja' with perfumed or moistened tissues is not sufficient if they are not dry, due to the moisture on them reaching the impurity, which increases its spread rather than reducing it. Then, to remove the impurity, one must use pure water. And Allah the Almighty knows best.
A pious man proposed to me and my father was hesitant in this regard because he is black, am I sinful if I accepted his proposal?
If the suitor is pious, color isn`t a drawback. However, try talking to your father kindly, so that he approves of your marriage with contentment, and that is better for you.