Who is the one deemed "able" (al-qādir), for whom the uḍḥiyah (sacrificial offering) is sunnah?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
The one who is deemed "able" (al-qādir) [to perform the uḍḥiyah, i.e., the sacrifice] is someone who possesses wealth sufficient to acquire the sacrificial animal, over and above what is needed to cover his own living expenses and the living expenses of his wife and children — or of anyone else whose financial support (nafaqah) is legally obligatory upon him — for the day of ‘Eid and the three days of Tashrīq [that follow it], since this is the designated time period for the sacrifice. And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling on wiping the white area behind the ears instead of wiping the head?
The obligation in ablution is to wipe some of the head; it is not a condition to wipe all of it. Wiping the white area behind the ears suffices for that. And Allah the almighty knows best.
What is the ruling on the use of an inhaler by a *muḥrim* (a person in the state of *iḥrām*)? [An inhaler is a medicinal device used for inhalation, containing various herbal ingredients.]؟
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is permissible for the muḥrim (a person in the state of iḥrām) to use incense (bakhūr), sprays, and inhalers that contain aromatic substances for the purpose of treatment, because the intention is medical treatment, not the use of perfume (taṭayyub). No expiation (fidyah) is required of him for doing so.
It is stated in Ḥāshiyat al-Bujayrimī ʿalā al-Khaṭīb (Vol.2/p.455): “That which is intended for eating or for medical treatment, even if it has a pleasant scent, such as apples, spikenard (sunbul), and the various fragrant spices such as mastic (muṣṭakā), is not forbidden, and no fidyah is due for it, because what is intended for eating or treatment carries no fidyah.”. And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.