Who is responsible for performing the aqiqah?
All praise is due to Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
The one upon whom the 'aqīqah is incumbent is whoever is obligated to financially maintain the newborn — whether the father, paternal grandfather, or mother. It is to be performed from their own wealth, not from the wealth of the newborn child.
As for one upon whom the financial maintenance of the newborn is not obligatory, they may not perform the 'aqīqah except with the permission of the one upon whom it is obligatory — namely, the father. And Allah Almighty knows best.
If a traveler settles or a sick person recovers while fasting, is it permissible for them to break their fast?
● If a sick person starts the day fasting and then recovers during the day, they must complete their fast.
● If a traveler starts the day fasting and then settles (returns or stops traveling) during the day, they must also complete their fast.
● It is forbidden for both of them to break their fast because the concession (rukhsah) is no longer valid once its reason disappears.
What is the ruling on fasting only on Friday, Saturday, or Sunday?
In voluntary fasting (nafl), it is disliked (makruh) to fast only on Friday, Saturday, or Sunday.
However:
● If one fasts a day before or after Friday, then that is permissible.
● The same applies to Saturday and Sunday—fasting them along with another day removes the dislike.
● Fasting all three days (Friday, Saturday, and Sunday) together is not disliked.
If any of these days coincide with a recommended fasting day, such as Arafah or Ashura, then fasting it alone is not disliked.
What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.