Is it permissible for the guardian to give Sadaqa (voluntary charity) from the money of the orphans?
It is impermissible for the guardian to donate from the money of the orphans because he is entrusted with the safekeeping of that money, and is prohibited from donating it.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on performing prayer on the upper floors of al-Masjid al-Ḥarām?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Facing the actual structure of the Ka‘bah (‘ayn al-Ka‘bah) is one of the conditions for the validity of the prayer. The scholars have clarified what is meant by "the actual structure of the Ka‘bah."
Imam ash-Sharwānī (raḥimahullāh) said: "What is meant by its ‘ayn (actual structure) is its physical body, or the airspace directly aligned with it — if the person praying is not inside it. But if he is inside it, then the airspace alone does not suffice; rather, the actual physical structure must be faced, such that even if he faces a projecting part of it measuring roughly two-thirds of a dhirā‘ (cubit) or more, this would be sufficient." [Ḥāshiyat ash-Sharwānī ‘alā Tuḥfat al-Muḥtāj, Vol.1/P.484]
Sheikh al-Qulyūbī (raḥimahullāh) said: "Unlike one who prays outside it — i.e., outside the Ka‘bah — for him the airspace (directly above it) suffices, even if he is higher than it, or even if he is at the location where it (hypothetically) has been demolished." [Ḥāshiyat al-Qulyūbī ‘alā Sharḥ al-Minhāj, Vol.1/P.154]
Accordingly, the prayer is valid on the upper floors of al-Masjid al-Ḥarām, even though these floors are higher than the roof of the Ka‘bah itself. And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling of Islamic Law on performing the Witr prayer after the Adhan for Fajr prayer?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
The time for Witr prayer begins after the ‘Ishā' prayer and ends with the rising of true dawn (al-fajr aṣ-ṣādiq). If a Muslim performs it at any point within this window, it counts as performed on time.
It is also recommended to make up a missed Witr prayer at any time — whether before or after performing the Fajr prayer, or at any other time of day. On the authority of Abū Sa‘īd al-Khudrī (raḍiyallāhu ‘anh), the Messenger of Allah ﷺ said: "Whoever falls asleep and misses the Witr prayer, or forgets it, let him pray it when he remembers, or when he wakes up." (Related by at-Tirmidhī)
Shaykh al-Islām, Imam Ibn Ḥajar al-Haytamī (raḥimahullāh), says: "The time for Witr prayer is between the ‘Ishā' prayer and the rising of dawn, based on the authentic ḥadīth to this effect. If this time has passed, it is permissible for him to make it up (qaḍā') afterward." [Tuḥfat al-Muḥtāj]. And Allah, the Exalted, knows best.