Is it required to fast consecutively when making up missed fasts?
● It is preferable to fast consecutively when making up missed fasts if they were missed due to a valid excuse.
● However, if the fasts were missed without a valid excuse, then fasting consecutively is obligatory, because making up the missed fasts in this case must be done immediately.
Separating the makeup fasts goes against the obligation of immediacy, but if someone does so, their fasts will still be valid. However, they will be sinful for delaying without a valid reason.
What fulfills the requirement of Suhoor?
Suhoor is fulfilled by eating even a single date or drinking a sip of water, anytime after midnight and before Fajr, with the intention of strengthening oneself for fasting.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on discharging one's zakāh obligation through the provision of a specific benefit (manfa‘ah) — such as performing a surgical operation for a patient, or providing housing to a tenant, and counting the value of this service as zakāh?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
It is obligatory to pay zakāh from the actual asset (‘ayn al-māl) upon which zakāh is due, except in the case of zakāh on trade goods ('urūḍ at-tijārah), which is paid based on their monetary value. In all cases, zakāh must be given in the form of tamlīk (a full transfer of ownership), based on the words of Allah, the Mighty and Majestic (which mean): "Zakāh expenditures are only for the poor and for the needy, and for those employed to collect [zakāh], and for bringing hearts together [for Islam], and for freeing captives [or slaves], and for those in debt, and for the cause of Allah, and for the [stranded] traveler — an obligation [imposed] by Allah. And Allah is Knowing and Wise" [at-Tawbah/60]. The letter "lām" (لِ) in this verse — as in "lil-fuqarā'" ("for the poor") — indicates possession/ownership (lām al-milk).
It is not permissible to fulfill one's zakāh obligation by providing a benefit or service (manfa‘ah) — such as housing, education, or medical treatment — in place of the zakāh itself. This is because zakāh must be paid as wealth (māl) that is transferred into the ownership of the poor recipient, whereas such services are intangible benefits that are not, in themselves, capable of being formally transferred in ownership (ghayr qābilah lit-tamlīk). And Allah, the Exalted, knows best.