What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.
Can someone break a make up fast (qada) after beginning it?
Once a person begins a make up fast (qada), it is prohibited to break it.
If they break it without a valid excuse, they are sinful, and the missed Ramadan fast remains a debt upon them.
What is the ruling of Islamic Law on purchasing a home through conventional commercial banks for those living in the West?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
The ruling of Islamic Law on purchasing a home through usurious/interest-bearing loans was previously detailed in Fatwa No. (
760). Its summary affirms the prohibition of purchasing homes through interest-bearing loans, based on the general foundational principle of the strict prohibition of Riba (usury). This is the position we hold in devotion to Allah Almighty, and it is the religious edict we convey to the people.
As for considering the specific circumstances of a particular country or individual, the questioner must personally consult scholars whom they trust within their country of residence. And Allah Almighty knows best.
Is it permissible to eat from an Udhiyah slaughtered on behalf of a deceased person?
Praise be to Allah, and prayers and peace be upon our Master the Messenger of Allah.
It is permissible to eat from the sacrifice (uḍḥiyyah) that is offered on behalf of a deceased person. This is the madhhab (school of thought) of the Hanbalis. In this case, the heirs take the place of the deceased as if he were alive, with the same rights to eat from it, give it in charity, and offer it as a gift.
It is stated in Maṭālib Uli al-Nuhā (Vol.2/P.472): "Offering a sacrifice on behalf of a deceased person is better than offering one on behalf of a living person, because the deceased is unable (to perform deeds) and is in need of reward. It is to be treated like a sacrifice on behalf of a living person in terms of eating, giving charity, and giving gifts." And Allah Almighty knows best.