If a woman becomes pure from menstruation before the Fajr Adhan in Ramadan, is she required to fast?
If a woman becomes pure (from menstrual period) before the Fajr Adhan, she must fast, as the impediment preventing her from fasting has been removed. The Sharia maxim in this regard states: "When the impediment is removed, the obligation returns."
She should then make the intention to fast before Fajr and perform ghusl (ritual purification) for prayer, whether before or after Fajr.
Is it permissible to use unscented petroleum jelly (Vaseline) during ‘Umrah, in order to prevent skin chafing or irritation?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
According to the Shāfi‘ī school, it is permissible for someone in the state of iḥrām to use oils and creams free of perfume/fragrance on parts of the body other than the head and beard, for a genuine medical need — such as preventing skin chafing or irritation. However, applying them to the head or beard remains unlawful.
Shaykh al-Islām, Imam an-Nawawī (raḥimahullāh), says in al-Majmū‘ (Vol.7/P.279): "Oils are of two types: the first is an oil that is neither perfumed itself nor contains any perfume — such as olive oil, sesame oil, ghee, butter, walnut oil, almond oil, and similar oils. The use of this type is not unlawful anywhere on the body, except on the head and beard — where its use is unlawful without any disagreement [among the scholars]." And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
Is fasting obligatory for a child?
Fasting is not obligatory for a child until they reach puberty. Puberty is determined by well-known signs, the most common of which are: nocturnal emission (for both males and females), menstruation (for females), or reaching the age of fifteen lunar years.
A guardian must instruct their children to fast once they reach the age of discernment, which is around seven years old, if they are capable of fasting.