Articles

Statement on the so-Called "Deal of the Century"
Author : The General Iftaa' Department
Date Added : 30-01-2020

In the Name of Allah, the Entirely Merciful, the Especially Merciful

Statement on the so-Called "Deal of the Century"

All perfect praise be to Allah the Lord of the Worlds. May His blessings and peace be upon Prophet Mohammad, all his kin and companions.

The General Iftaa` Department censures and rejects the so-called "Deal of the Century" and affirms that Jerusalem is the capital of Palestine and that the Hashemite custodianship over it is amongst the non-negotiable, religious and national principles. It also affirms the right of the Palestinians to live on their national territory and that none has the right to surrender a bit of sand from the land of Palestine. Jordan will continue to defend Jerusalem, its holy sites and the blessed land of Palestine, and this is the position of all Jordanians led by His Majesty King Abdullah II. Allah Says (What means): "And God hath full power and control over His affairs; but most among mankind know it not." [Yousef/21]. 

 

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

Is fidyah required for someone who breaks their fast due to a valid excuse?

● If the excuse is permanent, such as a chronic illness with no hope of recovery or old age, then fidyah is required. This means feeding one needy person for each missed fasting day.
● However, if the excuse is temporary, such as menstruation, postnatal bleeding, or a temporary illness, then only making up the missed fasts (qada) is required, and fidyah does not apply.

What is the ruling on Friday Ghusl (ritual bath)?

Friday Ghusl is a confirmed Sunna (Prophetic tradition) even if a person wasn`t in a state of Janbah (ritual impurity), or physically unclean. However, one who doesn`t make Ghusl on Friday isn`t sinful for the Prophet (PBUH) said: "It is good for a Muslim to make ablution for Friday prayer, but it is better to make Ghusul. [At-Tirmithi & Abu Dawood].

If the bleeding ceases after 40 days following childbirth, but then returns intermittently during two days of fasting, what is the ruling?

 
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
 
Whenever the post-natal bleeding (Nifas) ceases and the woman is certain it will not return, she has become pure; therefore, she must perform the ritual bath (Ghusl) and resume praying and fasting. However, if the blood returns within fifteen days of its cessation and before sixty days have passed since the delivery, the ruling of Nifas applies once again. Consequently, any fasting or prayer performed during that interval of purity is rendered invalid; she must make up for the missed fasts of those days, but she is not required to make up for the prayers. And Allah the Exalted knows best.