For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
Is it valid for the 'aqīqah to be performed using the newborn child's own wealth?
All praise is due to Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is not permissible for the guardian to perform the 'aqīqah using the newborn child's own wealth, because the 'aqīqah is a voluntary act of giving (tabarru'), and a guardian is prohibited from making voluntary expenditures from the child's wealth. Should he do so, he becomes financially liable for what he spent. And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on following the actions of the imam in prayer and how this following is achieved?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
The follower (ma'mum) is required to follow his imam in the actions of the prayer. This "following" (mutaba'ah) means that the follower performs each action of the prayer after the imam has begun it but before he has finished it. For example, the follower bows (in ruku') after the imam has reached the position of bowing, then rises after the imam has risen. The Prophet, peace and blessings be upon him, said: "The imam is only appointed to be followed, so when he says the takbir, say the takbir; and when he bows, then bow; and when he prostrates, then prostrate" (agreed upon, i.e., reported by both al-Bukhari and Muslim).
It is stated in Mughni al-Muhtaj (1/505): "Among the conditions of valid congregational prayer (iqtida') is following the imam in the actions of the prayer... meaning that following the imam is obligatory in the physical actions of the prayer, not in its verbal utterances... Complete following (kamal al-mutaba'ah) is achieved when the follower's beginning of an action comes after the imam's beginning of that same action, while the follower's beginning of the action precedes the imam's completion of it" — end of quote, with slight paraphrasing.
And Allah, the Exalted, knows best.
If a woman becomes pure from menstruation shortly after Fajr in Ramadan, what is required of her?
If a woman becomes pure (from menstrual period) after Fajr, even shortly after, it is recommended (but not obligatory) for her to refrain from eating and drinking for the rest of the day. However, she must make up for that day after Ramadan.
She will be rewarded for both refraining from eating (imsak) and making up the fast (qada) since she was menstruating for part of the day.