For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
Is Zakah (obligatory charity) due on articles of merchandise even if they were stacked in the merchant`s stores for years?
Yes, Zakah is due on goods even if they were stacked in merchant`s stores for years, in this manner Islam struggle against monopoly.
I`m in love with a certain man, and want to marry him in particular, but my family refused that, what should I do?
The father should know what is in the best interest of his daughter and consider her situation. On her part, the daughter should trust her father`s view point as far as suitors are concerned. Moreover, it is prohibited for any woman, or girl to get involved in a relation with a non-Mahram (Marriageable man).
What is the ruling on wiping the front of the head beneath the ḥijāb, and is it permissible to wipe over the ḥijāb if it was put on while in a state of purification (wudu`)?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
It is permissible to wipe the front portion of the head (nāṣiyah) with the fingertips. It is likewise sufficient to place a wet hand over a head covering (ḥijāb), provided the moisture actually reaches the hair beneath it — if it does not, it does not suffice. A head covering is not treated in the same manner as leather socks (khuff) and may not be wiped over in lieu of the head itself.
Imām al-Nawawī, may Allah have mercy upon him, states in al-Majmūʿ (Vol.1/P.407): "If a person is wearing a turban and does not wish to remove it — whether for a valid reason or otherwise — he should wipe the entire front portion of the head... The same ruling applies to whatever a woman wears on her head. If, however, he confines himself to wiping over the turban without wiping any part of the head itself, this does not suffice — and there is no disagreement among us on this point." He further states: "A woman is like a man in the manner of wiping the head... She should insert her hand beneath her head covering so that the wiping falls upon the hair itself. If she places her wet hand over her head covering, our scholars stated: if the moisture does not reach the hair, it does not suffice her." And Allah the Almighty knows best.