For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
A man insulted the Divine Essence; is it obligatory for him to perform Ghusl?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
Insulting or blaspheming the Divine Essence (Dhat al-Ilahiyyah) constitutes apostasy (Riddah). The perpetrator of this grave sin must immediately repeat the two testimonies of faith (Shahadah) and sincerely repent to Allah the Exalted. It is recommended (Sunnah) for them to perform a ritual bath (Ghusl), though it is not a mandatory condition [for the validity of their return to Islam]. And Allah the Exalted knows best.
Is it permissible for one to shake hands with his uncle`s daughter?
No, it isn`t because he is a non-Mahram (Marriageable) to her.
What is the ruling on fasting for those with diabetes, heart disease, high blood pressure, kidney disease, or ulcers?
● A sick person who is completely unable to fast is exempted from fasting and must offer fidyah (feeding a needy person), as Allah Almighty says {what means}: "and [in such cases] it is incumbent upon those who can afford it to make sacrifice by feeding a needy person." [Al-Baqarah/184]. They are not required to make up for the missed fasts.
● A sick person who can fast on some days but not others should fast when able and make up the missed days after Ramadan when possible. No fidyah is required in this case.
● If fasting during the long, hot summer days is too difficult for a sick person, but they can make up the fasts during the shorter, cooler winter days, they should break their fast and make up for it when they are able, without fidyah.