For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on the fasting of a woman who has reached menopause if menstrual blood flows?
If a woman reaches the age of menopause (which is usually sixty-two) and her menses have ceased, then she sees blood after that, and its duration is not less than a day and a night (24 hours), it is menstruation (hayd). If it is less than a day and a night, she is considered as having non-menstrual vaginal bleeding (mustahada), so she fasts and prays. However, she must perform ablution for every obligatory prayer after its time enters, pray immediately, and be treated as a person with a continuous condition. There is no specific end limit for a woman's menstruation; it is possible as long as the woman is alive. And Allah the Almighty knows best.
I work overtime after regular working hours and may become occupied with my phone or the work computer for personal matters — what is the ruling on this?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
It is obligatory upon an employee to abide by the instructions and regulations governing overtime hours, and equally obligatory to uphold honesty and avoid all forms of deception and dishonesty. Allah the Almighty says {what means}: "O you who have believed, be mindful of Allah and be with the truthful." [Al-Tawbah/ 119]
Whoever is assigned to work overtime must be present at his workplace — even if he has no specific tasks to carry out at that time. In such a case, he should strive as best he can to spend that time in a manner that benefits the institution he works for. If there is genuinely no work for him to do, there is no objection to occupying his time with something beneficial — such as reciting the Holy Qurʾān, reading, or listening to educational lessons — provided he has already completed all the responsibilities assigned to him.
If, however, he does have work to complete, he must spend that time fulfilling it. He may attend to phone calls or other personal matters to the extent that is customarily acceptable, as long as this does not result in delaying or postponing his work. If he delays his work on account of personal preoccupations, the wages he received for that wasted time are not lawfully his to keep, and he is obliged to return the equivalent amount to the institution by whatever means available to him. And Allah the Almighty knows best.
Is it permissible to authorize charitable organizations to perform the Udhiyah on one`s behalf?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is permissible to authorize charitable organizations to perform the sacrifice (Udhiyah) on one’s behalf. However, if these organizations undertake the slaughtering for a group of people, those in charge of the slaughtering must maintain lists of the names of those who authorized them. Furthermore, at the time of slaughter, the slaughterer must intend that the specific sacrifice is on behalf of a specific person. And Allah the Almighty knows best.